Kolumnini Kainuun Sanomissa: Tulevaisuus alkaa tänään

Kolumni

Taas joutui armas aika ja edessämme on Suomen suvi. Jokaiselle kesälomalle jäävälle nuorelle tämä on merkittävä viikonvaihde, mutta osalle se on aivan erityinen. Yksi heittää hyvästit vanhalle opinahjolle ja siirtyy syksyn jälkeen uusiin maisemiin yläkouluun, toiselle asteelle lukioon tai ammattiopintoihin. Toisella edessä ovat odotetut opinnot ammattikorkeassa tai yliopistossa. Kolmas jännittää yhä, kuinka opiskelijavalinnassa omalta osalta käy ja osa miettii yhä suunnitelmiaan. 

Isojen kysymysten ja muutosten äärellä lohdullista on, että kesä saapuu kuitenkin meille kaikille. 

Suomessa kevät on kulkenut rinnan koronatoimien purkamisen kanssa. Rajoitustoimenpiteet sallivat meille kesäkuusta alkaen hillitysti monia asioita, joista olemme joutuneet aiemmin luopumaan. Silti on koitettava malttaa mieli. Muistetaan noudattaa varovaisuutta ja turvavälejä myös normaalin arjen hallitun avautumisen jälkeen. 

Kun akuutti kriisi alkaa hellittää otettaan Suomesta ja Euroopasta, kääntyvät katseet kohti tulevaa. Alkuvuoden päätöksenteossa on eletty hektistä aikaa, kun ykköstavoitteena on ollut turvata kaikkein tärkeintä, eli ihmisten elämää. Nyt politiikan kuvakulma saa jälleen laajentua. 

Hallituksessa katsomme nyt määrätietoisesti eteenpäin ja valmistelemme tulevaisuuttamme turvaavia toimia kotimaassa ja Euroopan tasolla. Juuri nyt valmistelemme kuluvan vuoden neljättä lisätalousarviota. Luvassa on merkittävä elvytyspaketti tukemaan koronasta toipuvaa Suomea ja suomalaisia. Mukana on vähintään miljardin paketti kunnille sekä merkittävä panostus lasten ja nuorten palveluihin. 

Tiedostamme tarpeen tukea kuntia yli vaikean ajan sekä satsata tulevaisuutemme kannalta ratkaisevan tärkeään lasten ja nuorten hyvinvointiin. 

Yhdessä Suomen ja EU:n elvytyspaketit muodostavat kokonaisuuden, joka on nyt osattava käyttää hyväksi maan joka kolkassa. Itä- ja Pohjois-Suomen investoinnit on saatava liikkeelle, ja mahdollisuuksiin on kyettävä tarttumaan. Tulevaisuuden kasvutarina rakentuu vähähiilisen kiertotalouden sekä digitalisaation pohjalle. Tähän on maamme alueilla paljon annettavaa. 

Suomen tarina on hyvinvointivaltion menestystarina. Tällä tiellä pitää jatkaa. Meidän on mahdollista luoda 2020-luvusta kestävän hyvinvoinnin vuosikymmen. Käsillä on elämänkevät.

Kolumni on julkaistu Kainuun Sanomissa 29.5.2020.