Kalevan kolumnini: Nyt on hetki rakentaa pohjoisen uutta nousua

Kolumni

Kun Eurooppa ja Suomi sen osana siirtyy hitaasti kohti koronaepidemian aiheuttamien rajoitusten purkua, on ilmassa tulevina kuukausina tuhansien miljardien edestä mahdollisuuksia, joihin tarttua. Näihin mahdollisuuksiin on tartuttava myös meillä Oulussa ja Pohjois-Pohjanmaalla.

Hallitus valmistelee parhaillaan kuluvan vuoden neljättä lisätalousarviota. Luvassa on merkittävä elvytyspaketti, joka annetaan kesäkuun alussa. Kotimaisen elvytyksen lisäksi EU elvyttää yhteistä talousaluettamme merkittävillä summilla, jotta työpaikat ja ihmisten hyvinvointi voidaan turvata. Koronan vuoksi on jo tehty ja on yhä odotettavissa massiivisia elvytystoimia, jotka voivat tarjota lisää mahdollisuuksia esimerkiksi digitalisaation ja vähähiilisen teknologian saralla. Myös Euroopan investointipankin pk-yrityksille suunnatut rahoitusmahdollisuudet on tutkittava huolella.

Erityistä huomiota meillä pohjoisessa kannattaa kiinnittää Kestävä Eurooppa –investointiohjelmaan. Ohjelman tarkoituksena on mahdollistaa rahoituksen kanavoituminen Green Deal – vihreää kehitystä tukeviin investointeihin niin julkiselta kuin yksityiseltä puolelta. Koko investointiohjelman avulla on tavoitteena saada liikkeelle 1000 miljardin euron investoinnit. Kyseessä on siis valtava potti, jossa olisi jakovaraa myös Pohjois-Suomen osaamiseen perustuville innovaatioille.

Oulun kannalta keskeistä on viedä eteenpäin suuria, kaupunkimme tulevaan menestykseen ja vetovoimaisuuteen ratkaisevasti vaikuttavia hankkeita. Oulun ja koko pohjoisen Suomen kannalta keskeiset hankkeet liittyvät ennen kaikkea infraan, teihin ja raiteisiin. Pääradan nopeuden nosto vaiheittaisella kaksoisraiteen rakentamisella sekä Oulun sataman Oritkarin kolmioraide ovat koko maan kannalta merkittäviä hankkeita.

Vielä tärkeämpää on nuorten tulevaisuus. Maakuntamme on ollut nuorten maakunta ja sellaisena sen jatkossakin pidämme. Siksi on tärkeää varmistaa, että esimerkiksi koulutustarjontamme on houkuttelevaa ja jatko-opintojaan miettivät nuoret löytävät Oulusta itselleen tulevaisuuden turvaavia koulutuspolkuja. Oulun yliopiston perusrahoitusta on saktiivisesti pyrittävä paikkaamaan. Monialaista tiedeyliopistoamme on kehitettävä edelleen. Kesällä odotamme ratkaisuja siitä, opiskellaanko Oulun yliopistossa jatkossa myös psykologiaa. Toivon, että tähän ratkaisuun parhaillaan käynnissä olevissa korkeakouluneuvotteluissa päädytään.

Meiltä oululaisilta päättäjiltä kysytään nyt ketteryyttä, tahtoa ja rohkeutta. Lisäksi tarvitaan laaja-alaista alueellista yhteistyötä. Mahdollisuuksiin on tartuttava nyt.

On hetki rakentaa yhdessä pohjoisen uutta nousua!

kolumni on julkaistu Kalevassa 20.5.2020.