Oulun on oltava myös lasten ja nuorten kulttuuripääkaupunki

Oulun on meidän kaikkien kaupunki, mutta erityisesti Oulu on lasten ja nuorten kaupunki. Valkean kesäkadulla 1.4. pidetyssä Kalevan vaalipaneelissa nostin esiin, että Oulua on rakennettava avoimeksi tulevaisuuden kaupungiksi, jossa tulevien sukupolvien on hyvä elää ja jossa on turvallista vanheta.

Vieraillessani Heinätorin päiväkodilla sain kurkistaa varhaiskasvatuksen arkeen. Meillä Oulussa on varhaiskasvatustyössä rautaisia ammattilaisia. Pidän todella arvokkaana, että viime hallituskauden päätösten myötä Oulu on palauttanut varhaiskasvatusoikeuden jokaiselle lapselle. Varhaiskasvatuksessa on kyse lapsen oikeudesta saada mahdollisimman hyvä alku omalle koulupolulleen ja tukea kasvamiseen.

Päiväkodin ruokailuhuoneessa oli hauska muistutus paikallishistoriasta. Heinäpäässä on menneinä vuosikymmeninä nähty usein tivoleita ja sirkuksia. Nyt lapset ja aikuiset voivat ihailla muistoa tästä toiminnasta huoneen kuvituksen kautta. Kiitokset vielä päiväkodin johtaja Päivi Karppinen ja koko talon väki mahdollisuudesta vierailla.

Oulun Nuorten Kotkien toimistolla keskustelimme Toiminnanjohtaja Riikka Haaralan kanssa muun muassa lasten iltapäiväkerhotoiminnan järjestämisen tämänhetkisistä haasteista. Ongelmia on etenkin työvoiman saamisessa, myös verotukseen liittyvät kysymykset ja palkkatuen ehtojen muutokset hankaloittavat toimintaa. Monelle kotkatoiminta on tuttua esimerkiksi kerhoista ja erilaisista leireistä.

Nuorten ystävät on monelle oululaiselle tuttu järjestö, joka toimii ennaltaehkäisevän lastensuojelutyön, vanhemmuuden tuen, vaativan erityisen tuen opetuksen sekä yhteisöllisen sosiaalisen kuntoutuksen ja työllistymisen puolesta. Olin iloinen voidessani päästä kuulemaan Oulun toimijoiden terveisiä vietäväksi eduskuntaan, kiitokset pääsihteeri Raija Näppä ja kumppanit. On todella surullista, että lasten, nuorten ja perheiden arjen kipukohdat tuntevan järjestön huolia ei oteta hallituksen päätöksissä vakavasti.

Viime viikonloppuna 29.3. järjestetyssä Kuka puolustaa pohjoista kulttuuria? -paneelikeskustelussa puhuimme siitä, kuinka hallituksen 17,4 miljoonan euron kulttuurileikkaukset näkyvät kipeästi Oulussa.

Pidän suurena häpeänä, että kulttuuripääkaupunkivuoden alla oululaista lasten ja nuorten kulttuuritoimintaa joudutaan lopettamaan. Vuosikymmenten ajan oululaisia ilahduttaneet lasten ja nuorten teatterifestivaalit ovat lopettamassa. Myös maineikas Lasten- ja nuortenelokuvien festivaali on vaikeuksissa.

Kyse on lopulta varsin pienistä summista per tapahtuma. Se kertoo osaltaan siitä, miten kulttuurialan ammattilaiset ovat osanneet loihtia vähistä resursseista maailmanluokan tapahtumia. Jossain kohtaa kuitenkin katkeaa kamelin selkä. Siksi meidän on pysyttävä lujina ja vaadittava, että sakset seis, kulttuuria, ihmisten hyvinvoinnin rakentajaa, on tuettava.

Oululaiset ihmiset osaavat ja haluavat luoda ja rakentaa. Päättäjien tehtävänä on varmistaa, että osaamiselle, innovaatioille ja luovuudelle on jatkossakin kaupungissamme tilaa.

Kommentit

Jätä kommentti