Mielipidekirjoitukseni Kalevassa: Suomi tarvitsee oikeita kasvutoimia

Mielipide

Orpon hallitus on syksyllä hehkuttanut 500 kasvutoimen listaansa, jolla Suomen talous käännetään nousuun. Tarkemmin katsottuna on selvinnyt, että listalla ei kuitenkaan ole katetta.

Yksittäisiä hyviä kasvutoimia hallitukselta löytyy, mutta ihmisiä ajetaan tietoisesti harhaan puhumalla 500:n listasta – jonka hallitus yritti myös salata. 

Satojen määrä tulee siitä, että kaikki hallitusohjelman selvityshankkeet lasketaan kasvutoimiksi. Juuri mikään niistä ei kuitenkaan toteudu tällä vaalikaudella. Pohjoisen ohjelmakin uhkaa jäädä sanahelinäksi.

Kasvua haetaan myös sosiaaliturvan historiallisista leikkauksista: ensimmäisen sairaspäivän palkattomuudesta, työttömyysturvan suojaosien poistamisesta ja asumistuen leikkauksesta.

Kasvutoimiksi listataan lisäksi apteekkien sääntelyn vapauttaminen, uhkapelien markkinoinnin rajoittaminen ja tuotteiden alkuperämerkintöjen parantaminen. Jopa nikotiinipussien sääntely on kasvutoimi. Ennakko-odotukset hallituksen kasvutoimille olivat tällaista kaskulistaa korkeammalla. 

Tilannekuvanne on hallitukselta hukassa.

Suomessa kasvavat tällä hetkellä konkurssit, työttömyys ja köyhyys. Pohjois-Pohjanmaalla työttömyysaste on 10,9 prosenttia, maan keskiarvon yläpuolella (10,4). Työttömyys on kasvanut viime vuodesta. Vaikka pohjoisessa on potentiaalia, yritysten kannattavuusodotukset eivät ole lähteneet hallituksen toimilla nousuun. 

Kasvun puuttuessa Orpon hallitus on ajautunut jatkuvien leikkausten tielle. Leikkaukset heikentävät suomalaisten ostovoimaa ja se puolestaan ajaa alas yrityksiä. Rahat eivät riitä ihmisillä elämiseen. Itseään ruokkiva kurjistamisen kehä on valmis.

On selvää, että toimia tarvitaan tässä ja nyt. 

SDP:n pian julkaistava vaihtoehtobudjetti sisältää vaikuttavia kasvutoimia ja edistää vahvemmin talouden uusiutumista. Suurin ero Orpon hallituksen politiikkaan näkyy oikeudenmukaisuudessa. 

Me jatkamme vahvasti tutkimus- ja kehitysrahoitusta, luomme pidempiaikaisen investointituen vihreän siirtymän yrityksille ja parannamme pienyrittäjien tilannetta verotuksen keinoin.

Hallituksen veromoukari on osumassa pahasti pienyrityksiin, jotka rakentavat Suomen kasvun. Pienyrittäjien kannalta tärkeän arvonlisävelvollisuuden alarajan nosto on hyvä asia, mutta SDP on valmis hallitusta väkevämpään toimeen, alarajan nostoon 30 000 euroon asti.

Hallituksen on peruttava arvonlisäverokannan nosto kymmenestä prosentista neljääntoista prosenttiin. Se vaikeuttaa muun muassa luovia aloja ja matkailua – ja alueiden elinvoimaa. Oulun kulttuuripääkaupunkivuoteen valmistautuvalla Pohjois-Pohjanmaalla ymmärrämme hyvin pienten yritysten ja kulttuurin merkityksen koko ympäröivälle alueelle. 

Pienyrittäjiä kurittaa myös hallituksen aie lopettaa ensi vuonna hoiva- sekä hoitotyöstä saatu kotitalousvähennys. Yhdistettynä hallituksen muihin sote-leikkauksiin päätös on kohtuuton. Hoiva- ja kotiavussa toimii paljon etenkin naisvaltaisia pieniä yrityksiä, jotka tarjoavat palveluita esimerkiksi ikäihmisille. SDP ei tätä leikkausta hyväksy.

Jos huomaa lähteneensä liikkeelle täysin väärään suuntaan, kannattaa kääntyä takaisin ja valita toinen reitti. SDP:n vaihtoehtobudjetti on tie oikeudenmukaisempaan Suomeen.

Kirjoitus on julkaistu Kalevassa 15.11.2024.