
Näinä päivinä on tehty historiaa. Marinin hallituksen Osaamisen, sivistyksen ja innovaatioiden ministeriryhmässä hyväksyttiin oppivelvollisuuden laajentamisen lakiluonnos. Työryhmän jäsenenä olen saavutukseen tyytyväinen. On kunnia, että olen saanut olla päättämässä SDP:n pitkäaikaisen tavoitteen ja keskeisen hallitusohjelmakirjauksen eteenpäin viemisestä – luomassa uusia mahdollisuuksia ja turvaamassa tulevaisuutta maamme nuorelle polvelle. Eduskuntaan lakiesitys annetaan budjettilakina ja voimaan sen on tarkoitus tulla vuoden 2021 elokuusta alkaen, ikäluokka kerrallaan.
Niin kuin aina, myös oppivelvollisuuden laajentaminen on saanut osakseen kritiikkiä. Uudistus kestää kritiikin. On hyvä muistaa miksi oppivelvollisuutta – oppioikeutta – olla pidentämässä. Meillä on olemassa selkeää näyttöä siitä, ettei peruskoulun varaan voi enää rakentaa turvattua tulevaisuutta. Pelkän peruskoulun suorittaneiden nuorten polku työelämään on paljon kivisempi ja epävarmempi kuin niiden nuorten, joilla on vähintään toisen asteen tutkinto. Kysymys on myös koulutuksellisen eriarvoisuuden poistamisesta, sillä uudistuksen myötä toisesta asteesta tulee maksuton. Monelle vähävaraiselle perheelle tämä on huojentava uutinen.
Erityisesti meillä täällä nuoren väestön Pohjois-Pohjanmaalla oppivelvollisuusuudistus on merkittävä asia. Ei ole liioiteltua sanoa, että Oulun seudun nuoret ovat koko tulevaisuuden Suomen kehityksen kannalta merkittävässä roolissa. Tulevien vuosikymmenten hyvinvoinnin, osaamispääoman ja sitä kautta hyvän talouskehityksen luominen on tämän päivän peruskoululaisten huomisen työsarkaa. Meidän vanhemman ikäpolven tärkein tehtävä on tarjota näille suureen vastuuseen kasvaville nuorillemme kaikki se apu, tuki ja oppi, jonka he tarvitsevat.
Vuosisata sitten maassamme tehtiin historiaa. Silloin oppivelvollisuuslaki antoi niin talon kuin torpan lapselle samat oikeudet peruskoulutukseen. Tämä kansakuntamme osaamisloikka on siivittänyt niin maamme kehitystä ja vaurastumista kuin tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta. Suomessa ollaan nähty, ettei sivistys ja osaaminen ole harvojen oikeus, vaan jokaiselle kuuluva elämän eväs. Tätä ajattelua jatkaa tässä ajassa oppivelvollisuuden laajentaminen.
Kirjoitus on julkaistu Kalevassa 29.8.2020.
Jaa tämä artikkeli