Voiko vanhuuden turvaan luottaa?

Näissä vaaleissa ratkaistaan se, saavatko päivätyönsä tehneet ikäihmiset oikeudenmukaista kohtelua ja turvaa toimeentulolleen. Sosialidemokraatit ovat sitoutuneet tavallisten eläkkeensaajien eläkkeiden parantamiseen jo ennen kuin vaalikampanjointi lähti käyntiin.

Vaalien ennakkoäänestyksen ollessa enää reilun viikon päässä ei SDP:n eläkelinjauksesta käytetä vähättelevää nimitystä vappusatanen. Muut ovat hypänneet kelkkaan ja tunnustavat, että ikäihmisten köyhtymistä on torjuttava kohtuullisilla eläkkeillä. Liian moni ikäihminen joutuu turvautumaan toimeentulotukeen ja vielä useampi kituuttaa pienillä tuloilla mieluummin kuin hakee toimeentulotukea.

Eläkkeensaajien aseman parantaminen ei ole pois keneltäkään. Vastikään julkaistu arvio tulevaisuuden eläkeongelmista on varmasti saanut monen nuoren ihmisen epäilemään sitä pitääkö hyvinvointiyhteiskunnan lupaus toimeentulon turvasta enää tulevaisuudessa. Jos annamme ikäihmisten köyhyyden kääntyä kasvuun, petämme lupauksen tämän päivän eläkeläisille ja viemme uskon nuorten tulevaisuuteen.

Eläkkeiden riittävyys on kysymys, johon on oltava vastaus valmiina. Varmasti vielä tätäkin tärkeämpi kysymys liittyy niihin palveluihin, joita jokainen meistä odottaa saavansa elämänsä viimeisinä vuosina. Vanhuspalveluiden laatu on aivan oikeutetusti noussut vaalien pääpuheenaiheeksi. Asia koskettaa kaikkia: se koskettaa niitä ihmisiä, jotka palveluita tarvitsevat sekä heidän omaisiaan. Asia on juuri sellainen, jonka ratkaiseminen kuuluu poliittisille päättäjille.

Hoidon ja hoivan tarpeesta ja nykyisen palvelutarjonnan laadusta asiantuntijat ovat jakaneet tietoa jo vuosien ajan. Lisäksi meillä on ollut satojatuhansia kanssaihmisiä, jotka ovat hyviä kokemusasiantuntijoita joko omasta tai läheistensä tilanteesta.

Myös ratkaisuja on osattu tarjota: riittävä hoitajamitoitus on loppujen lopuksi helppo ymmärtää. Vaikeampi on ollut ymmärtää niitä päättäjiä, jotka ovat koettaneet vääntää yksinkertaisen asian monelle mutkalle. Onneksi tässäkin asiassa on hallituspuolueissa herätty kannattamaan SDP:n selvää linjaa, jonka mukaan jokaista hoivassa olevaa kohden tarvitaan vähintään 0,7 hoitajaa.

Kokoomuksen ja Keskustan hallitus lopetti työnsä kesken kaiken ja antoi rukkasten pudota muutamaan viikkoa ennen vaaleja. SDP on valmis jatkamaan työtä vaalien jälkeen ja kääntämään yhteiskuntapolitiikan suunnan hyvinvoinnin karsimisesta uuden hyvinvoinnin rakentamiseen.

Vaalien alla SDP:n tavoitteet oikeudenmukaisista eläkkeistä ja turvallisesta hoivasta ovat saaneet laajaa kannatusta. Vaalilupaukset eivät kuitenkaan ratkaise ongelmia, vaan tarvitaan sellaiset päättäjät, jotka pitävät sen mitä lupaavat. Tällöin voimme luottaa vanhuuden turvaan.
 
 

Kommentit

Jätä kommentti