Voihan veljet

Nyt tiedämme ulkoministeri Ilkka Kanervan erotiikkatanssijatar Johanna Tukiaiselle lähettämän tekstarin sisällön, kiitos Ilta-Sanomat. Pitihän se arvata: Haluatko tehdä sitä… jne. Noloa! Surullinen episodi kaiken kaikkiaan, jonka ytimen tiivisti mainiosti luonnehdinta aikakausilehdessä, ”kerrankin maassa on ulkoministeri, joka ei kirjoita väitöskirjaa tai tylsiä historiateoksia, vaan tekstareita.” Kirvelevä asia maassa, joka ylpeilee maailman parhaalla koululla ja korkealla osaamisella. Toisaalla on avaruusajan teknologiat ja äly, toisaalla kivikauden vietit.

Suomen keskustan puheenjohtaja, pääministeri Matti Vanhanen riensi antamaan täyden tukensa Kanervalle. En taida olla yksin arvailuissani, että täyden tuen julistus saa kylmät väreet varsinkin täällä kepun sydänmailla monen hurskaan keskustalaisen selkäpiihin. Mutta onhan heillä sulattamista itse Vanhasenkin toimissa. Moraali on koetukselle, tai uustulkinnassa.

Tänä päivänä poliitikkoja arvioidaan laajemmin kuin vain ammatillisin perustein. Kun ideologiat ovat liudentuneet ovat pinnalle nousseet henkilöt. Tähän ovat poliitikot itsekin vaikuttaneet: mieluusti esiinnymme julkisuudessa myös yksityishenkilöinä itsellemme soveliaissa yhteyksissä. Voi tietenkin (ja pitääkin) vaatia, tai ainakin pyytää, yksityisyyttä myös poliitikoille. Kaikki ei voi olla julkista. Ja toisaalta, kyllä kai tämä sivistynyt kansa seuraa tiedotusvälineistä mieluummin oikeita asioita vellovien ihmissuhteiden sijaan. (?)

En erityisemmin tunne vetoa siihen lynkkausmielialaan, jota Kanervankin tapauksessa on esiintynyt, vaikka tietenkin toivoisi sivistyneempää ja hienostuneempaa toimintaa ylimmältä valtiojohdolta. En tiedä olisiko ulkoministerin syytä erota jupakan vuoksi — harkinta-aika on kokoomuksessa silti varmasti meneillään. Ensimmäisen kiven heittäjät saavat minut aina kavahtamaan.

Lopulta jäljelle jää kollektiivinen nolous.

Kommentit

  1. Niin juuri ”kivikauden vietit”. Mutku olen ajatellu tätä Kanervan erottamista niin paljon siinä on myös sitä kokoomuspoliitiikan puhdistamista ja kaunistelemista äänestäjiin päin. Ja sitten vielä taisi tulla ainakin kokoomuslaisista yhteiskunnalle lisää kustannuksia, vaikka eduskunnankin pitäisi pienentyä eikä kasvaa!

Jätä kommentti