Varhaiskasvatus on nähtävä sijoituksena tulevaan

Tuoreimman syntyvyystilaston mukaan vuonna 2023 Oulussa syntyi 1 918 lasta. Jokaisella näistä lapsista on haaveita tulevaisuudestaan. Turvallisen lapsuuden ja hyvän koulupolun perustalle on helpompi rakentaa aikuisen tulevaisuutta. On hyvä uutinen, että samaan aikaan kun ikäluokat pienenevät, varhaiskasvatukseen osallistuvien lasten määrä kasvaa.

Varhaiskasvatus on lapsen subjektiivinen oikeus. Se ei katso vanhemman tilipussia tai kotipaikkaa. Samalla varhaiskasvatus mahdollistaa vanhempien – usein äitien – työssäkäynnin ja työnhaun. Muistan, millaista oli hakea töitä työttömänä yksinhuoltajana. Kiitän suurella lämmöllä lasteni päiväkodin silloista henkilökuntaa. Heidän ammattitaitoiseen huomaansa oli turvallista jättää lapset ja keskittyä itse työnhakuun. Kun työpaikka löytyi, työarki oli koko perheelle helppo aloittaa, kun rutiinit olivat jo olemassa. 

Alkuvuodesta Kuntaliitto ilmaisi huolensa varhaiskasvatuksen yleistymisen tuomasta hintalapusta. Kustannusten vuoksi kuntien edunvalvoja väläytti jopa subjektiivisesta päivähoito-oikeudesta luopumista, eli oikeuden rajaamista osalta lapsista (Yle 29.1.). Samaan aikaan Orpo-Purran oikeistohallitus on jo leikannut rajulla kädellä perheiden toimeentulosta. Myös työttömyysetuuksista lapsikorotukset on leikattu ja velvoitteita kovennettu. Erityisesti naiset ovat saaneet tuntea nahoissaan hallituksen kovat päätökset. Päivähoito-oikeuden rajaaminen olisi esimerkiksi työtä hakevalle yksinhuoltajaäidille jälleen uusi este työllistymiseen.

Pidän lyhytnäköisenä tarkastella varhaiskasvatusta pelkkänä kustannuseränä. Kuntapäättäjien Oulussa on nähtävä lapsen päiväkotivuodet osana pitkää kaarta, ei pelkkänä pistemäisenä menona. Pienenevien ikäluokkien Suomessa jokaisesta lapsesta on pidettävä huolta. Samalla alan ammattilaisten on voitava tehdä työtään ilman henkisiä ristipaineita siitä, riittävätkö vähän resurssit jokaiselle lapselle ja ilman pelkoa kiireen aiheuttamista ongelmatilanteista.

Kun panostamme lasten varhaisiin vuosiin ja tuemme perheitä, teemme myös kuntatalouden näkökulmasta järkevää politiikkaa. Hiekkalaatikoilla kasvaa uusia insinöörejä ja opettajia, hyvinvointivaltion seuraava sukupolvi. Yhä varsin lapsirikkaassa Oulussa meidän on nähtävä varhaiskasvatuksen arvo: lapsille ja perheille, mutta myös kaupungillemme.

Varhaiskasvatuksessa rakennetaan hyvä pohja elämälle niin opinnoissa kuin myöhemmin työelämässä. On asetettava tavoitteeksi, että jokainen lapsi saisi jatkossa valmistautua rauhassa koulupolun alkuun kaksivuotisessa esiopetuksessa. Päiväkodin kasvatuksen ammattilaiset osaavat tunnistaa, jos lapsi tarvitsee opinnoissaan erityistä tukea. Kun nämä tuen tarpeet nähdään ajoissa, pääsee lapsi aloittamaan koulun samalta viivalta muiden kanssa. Nyt kun hallitus muuttaa oppimisen tuen kokonaisuutta, on pidettävä tarkoin huoli, ettei yksikään lapsi putoa uudistustyön raoista.

Hiekkalaatikoiden reunalla opetellaan tänäkin keväänä elämän tärkeitä perustaitoja: motorisia taitoja, muiden kohtaamista, pettymysten kestämistä, ystävyyttä ja yhteistyötä. Samalla varhaiskasvatuksen ammattilaisten työ rakentaa pohjaa huomisen Suomelle.

Mielipidekirjoitus on julkaistu Kalevassa 7.3. Voit lukea sen täältä.

Kommentit

Jätä kommentti