Varaa harrastaa – Kaleva Cup suojelijan tervehdys

Tänä syksynä on puhuttu paljon lasten ja nuorten eriarvoisuuden kasvusta. Koulujen alkaessa kaikilla ei ollutkaan kertoa kesälomamatkoista tai näyttää uutta kännykkää.

Tilastokeskuksen mukaan Suomessa yli 130 000 lasta elää kotitaloudessa, jonka tulot ovat alle köyhyysrajan. Pakonsanelemana tingitään muun muassa harrastusmenoista. Jokaisella lapsella ja nuorella tulisi kuitenkin olla oikeus harrastaa, ja useissa kunnissa onkin pohdittu harrastustakuun käyttöönottoa.

Jalkapallo ei ole harrastuksista kalleimmasta päästä. Pelaaminen ei silti saa jäädä rahasta kiinni – kenelläkään. Siksi myös jalkapallon kulurakenteesta on pidettävä jatkuvasti huolta, jotteivat kustannukset pääse karkaamaan. Palloliitto onkin käynnistänyt uudistushankkeen, joka tavoittelee hallinnon vähentämistä ja voimavarojen kohdentamista kenttätyöhön. Pohjoisessa on toki muistettava, että pitkät etäisyydet ja pelimatkat ovat väistämätön kustannuserä.

Eräs keino hillitä kustannuksia on pitää kiinni vahvasta vapaaehtoistyön perinteestä. Kaikki lajin parissa eri tavoin vapaaehtoistyötä tekevät ansaitsevat huomiota ja hatunnoston!

Jalkapallo kerää harrastajia kaikkialta, ja mukaan on helppo lähteä. Myös tytöt ovat ottaneet lajin omakseen, ja harrastajamäärät ovat kasvussa. Pohjois-Suomen piirissä pelaajamäärät ovat nousseet jo yli 10 000:n. Oulussakin joudutaan pohtimaan, kuinka yhä suuremmalle joukolle lajin harrastajia varataan riittävät tilat ja hyvät olosuhteet.

Syksyn kohokohta pelaajille ja lajin ystäville on perinteikäs Kaleva Cup, joka järjestetään Heinäpään tekonurmella 16.-17.9. nyt jo 48. kerran. Suomen vanhin yhtäjaksoisesti järjestetty jalkapalloturnaus (nappulaturnaus) ratkoo Pohjois-Suomen parhaat 12- vuotiaiden tyttöjen ja poikien joukkueet.

Vaikka turnaus on kilpailullinen, on urheilumieli ja liikunnan ilo ottelun kannatteleva voima. Kaikki eivät voi voittaa, mutta jokaiselle kertyy kentältä ainutlaatuinen kokemus joukkuepelaamisesta.

Kokemukset kasvattavat – niin voiton kuin tappionkin. Omasta kokemuksesta voin sanoa, että molemmista on myöhemmässä elämässä hyötyä. Tärkeintä on päästä näyttämään omat kyvyt kentällä. Yhdessä tekeminen on jo sinänsä voitto.

Toivotan kaikille antoisaa Kaleva turnausta. Tavataan heinäpäässä!

Tytti Tuppurainen

Kansanedustaja, Oulu

Kaleva-turnauksen suojelija

Kirjoitus on julkaistu FC Oulun Pallon nettisivuilla, missä myös lisätietoa ottelusta.

Kommentit

Jätä kommentti