Vappupamfletti: Rinta rinnan astukaamme siskot, veikot – on aika suuren jälleenrakennuksen

Hyvä ystävä, hyvä toveri,

vuosi 2020 on ollut demokratian testivuosi. Se on niin Suomen hallituksen, EU:n kuin myös meidän kaikkien kansalaisten yhteinen stressitesti. Kokeessa ei ole varaa epäonnistua.
 
Työväenliikkeen tehtävä on ollut toista vuosisataa sama: turvata ja luoda työtä, toimeentuloa ja hyvinvointia yhteiskuntaamme. Tämä on tehtävämme myös nyt, kun globaali talous sukeltaa ja epävarmuus koittaa vallata tilaa mielissä ja maailman pörsseissä. Sosialidemokratian ytimeen kuuluvat vaateet oikeudenmukaisuudesta, kansainvälisestä solidaarisuudesta ja tasa-arvoisesta yhteiskunnasta. Myös nämä arvot ovat koetuksella maailmassa, jossa koronan varjolla rajataan kansalaisvapauksia. Myös näitä liberaalin demokratian perusarvoja on puolustettava väsymättä.
 
Vappu on laulujen aikaa. Tänä vappuna mieleeni nousee erityisesti yksi työväen laulu, sata vuotta sitten syntynyt Taistojen tiellä. Se on vanhaan suojeluskuntamarssin säveleen tehty, monelle rakas työväenlaulu. Jo laulun synnyssä on jotain pysähdyttävää: pitkään kahtiajakautuneen yhteiskunnan lauluperinteet kantavat yhteistä sävelmää. Sotaisasta nimestään huolimatta Taistojen tiellä ei ole kehotus taisteluun toinen toisiamme vastaan, vaan se on vaade kansainvälisestä solidaarisuudesta, tasa-arvosta ja rauhasta: ”siis veljiksi tulkaa kansat kaiken maan”. Vallan sijaan se kutsui laulajaansa taisteluun ”puolesta ihmisoikeuden” ja yhteisen onnen. 
 
Sata vuotta sitten syntynyt laulu hautautui vuosikymmeniksi unholaan. Myös laulun sanoma rajat ylittävästä veljeydestä ja siskoudesta jauhautui hetkeksi toisen maailmansodan hampaisiin. Sävel löytyi kuitenkin uudestaan ja nykyään se on monelle meistä yksi tunnetuimmista työväenlauluista. 
 
Laulussa piilee viesti myös tähän aikaan, vuosisata myöhemmin. Rauhan ja yhteistyön säveltä ei saa hukata. Meidän on muistettava ne uhkat, joita ihmisten näköalattomuuteen ja massatyöttömyyteen on maailman historiassa liittynyt. On meidän vastuullamme rakentaa tämän kriisin akuutin hoidon jälkeen sellaista Suomea ja sellaista Eurooppaa, joka tarjoaa kansalaisilleen työtä, toivoa ja vahvaa tulevaisuudenuskoa, jonka varaan elämänsä rakentaa.
 
Meidän tehtävänämme on nyt jälleenrakentaa tämä maa ja maailma. On rakennettava monenkeskistä yhteistyön maailmaa, jossa suurvaltariidoille ei ole sijaa. On rakennettava sellaista Eurooppaa, jossa vallitsee täystyöllisyys ja ihmisoikeudet kukoistavat. On rakennettava sellaista Suomea, jossa jokainen voi luottaa huomiseen ja jossa kaikki pidetään mukana.

Kun tässä työssä onnistumme, ”me rauhan lujan luomme mi riidat karkoittaa”.

Kommentit

Jätä kommentti