Vanhuspalvelulaki tarvitaan pian

Ikäihmisten palveluiden kohdalla suomalainen kunnallishallinto ei ole toiminut hyvin. Palvelut kangertelevat, eikä parannusta näy, ellei eduskunta tartu toimeen. Tarvitaan vanhuspalvelulaki, jolla kunnat velvoitetaan laadukkaan palvelun takuuseen, ja tarvitaan rahaliikenteen täysremontti.

Valtaosa, kolme neljästä, yli 75-vuotiaasta suomalaisesta pärjää omillaan ilman kotipalvelua, omaishoitajaa tai muuta säännöllistä tukipalvelua.  Hyvä niin, mutta se neljännes, joka palveluita tarvitsee, on suuri joukko: toista sataa tuhatta ihmistä. Noin 40000 ihmistä on ympärivuorokautisessa hoidossa. Ja aivan kuin kukaan meistä ei nuorru, ei nuorru myöskään Suomen väestö.  Ikäihmisten määrä kasvaa ja samalla kasvaa myös palveluiden tarve.

Monessa tehtävässään kunnat ovat ajan tasalla ja kuntien palveluksessa oleva henkilöstö tekee hyvää ja arvostuksen ansaitsevaa työtä. Vanhuspalveluiden järjestäminen kuitenkin takkuaa pahasti. Kuntien perustelut ovat tutun oloisia: kuntien kassoista otetaan palveluiden kustantamiseen yli 1,3 miljardia joka vuosi ja lisää rahanmenoa pelätään. Kunnat ovatkin koettaneet vierittää kustannusta hoitoa tarvitseville ja näiden omaisille. Maksuja kootaan kohta parilla sadalla miljoonalla ja omaishoitajien tuesta koetetaan nipistää.

Muutos on tarpeen ja se on mahdollinen. Suomessa on tehty suuriakin uudistuksia, kun tarve on tunnistettu ja poliittista tahtoa on riittänyt: on esimerkiksi saatu koulu ja päivähoito kaikille. Kaikissa onnistuneissa hankkeissa on yhteisenä nimittäjänä ollut määrätietoinen lainsäätäjän tahto, jolla on pantu hyvinvointipalvelut samaan kuosiin koko maassa.

Vanhuspalvelulaki on tarpeen ja välttämätön. Laitoshoitoa varten tarvitaan lakisääteinen henkilöstön vähimmäismäärä ja maksujen kurissa pitäminen. Ja koska koti on ihmisen paras paikka, on kotona tapahtuvaa hoitoa tuettava avokätisemmin. Vastuu omaishoitajien tuesta on siirrettävä Kelalle ja hoitopalkkioita korotettava. Ja jotta kuntia ei tämän taakan alle nujerreta, tulee kustannustaakka siirtää valtakunnalliseksi.

Vanhuus voi olla hyvää aikaa elämässä. Silloin kun ikä alkaa painaa, on yhteiskunnan kannettava osa taakasta ja huolehdittava, että elämisen peruspalvelut ovat kunnossa.

Kommentit

Jätä kommentti