Vaalipäällikön katsaus: “Yksin ei millään repeä joka paikkaan”

– Hiihtolomaviikot ovat parhaillaan meneillään, ja monet perheet pääsevät lomailemaan yhdessä. Yksinhuoltajaperheissä lomajärjestelyistä saattaa kuitenkin kehkeytyä oikea ongelmavyyhti, SDP:n vaalipäällikkö, kansanedustaja Tytti Tuppurainen sanoo.

Tuppurainen sanoo muistavansa, millaista oli järjestellä työt ja lastenhoito lomien aikana. Päiväkoti meni hiihtoloman ajaksi kiinni, mutta itse en pätkätyöläisenä voinut pitää lomaa, kertoo itsekin kuusi vuotta lastensa yksinhuoltajana ollut Tuppurainen.

– Pidin varsinaista rinkiä varamummoista ja lastenhoitajista, ja lopulta myös palkkasin lastenhoitajan, nyt onnellista uusperhe-elämää viettävä kansanedustaja puuskahtaa.

– Yksinhuoltajille tukiverkot ovat aivan korvaamattomia. Yksin ei millään repeä joka paikkaan. Kaikilla ei kuitenkaan ole laajaa tukirinkiä, ja siksi yhteiskunnan palveluilla on ratkaiseva merkitys.

– Päivähoidon pitää joustaa erilaisten perheiden tarpeiden mukaan. Onneksi saimme turvattua subjektiivisen päivähoito-oikeuden. Myös joustava kotihoidontuki ja päivähoidon käyttöön perustuva laskutus ovat askelia oikeaan suuntaan, Tuppurainen toteaa.

Yksinasuvat esille

SDP haluaa nostaa yksinasuvien ja yksinhuoltajaperheiden aseman esille.

Niin sanotuista yhden vanhemman perheistä ylivoimaisesti suurin osa on äidin ja lasten muodostamia perheitä. Tilastokeskuksen mukaan niitä oli vuoden 2013 lopussa 102 000. Määrä on pysynyt suurin piirtein ennallaan viime vuodet. Yksinhuoltajaisien varaan muodostuvia perheitä on huomattavasti vähemmän: sellaisia lapsiperheitä, jossa asuu vakituisesti isä ja lapsia, oli vain 16 100.

– Yksinhuoltajaperheitä on joka tapauksessa noin viidennes kaikista perheistä, Tuppurainen summaa ja kertoo että SDP:n vaaliohjelmassa tämä on noteerattu. Tavoitteeksi on hänen mukaansa asetettu yksinhuoltajaperheiden aseman parantaminen.

– Tutkimusten mukaan yksinasuvilla ja yksinhuoltajilla on muuta väestöä korkeampi köyhyysriski. Tarvitaan toimia, joilla yksinhuoltajien työllisyyttä voidaan parantaa. Lastenhoitojärjestelyihin pitää löytyä joustavia ratkaisuja, ja esimerkiksi kunnallista lapsiperheiden kotiapua pitää olla saatavilla, aivan kuten uudessa sosiaalihuoltolaissa edellytetään. Eduskunta jätti tästä lakiin vielä erityisen ponnen, Tuppurainen muistuttaa.

Kotitalousvähennystä lisää yksinhuoltajille?

Hän kertoo, että myös kotitalousvähennystä aiotaan tarkastella yksinasuvien silmin. Nythän pariskunta saa veroedun tuplana, mutta esimerkiksi lastenhoitajan palkkaavalle yksinhuoltajalle vähennys on se mikä se yhdelle henkilölle on.

Monilla yksinhuoltajilla on taloudellisesti todella tiukkaa. Pientä helpotusta tuo lapsilisän yksinhuoltajakorotus, joka on nyt 48,55 euroa kuukaudessa lasta kohden. Tuppurainen on hyvillään, että se kyettiin varjelemaan lapsilisäleikkurilta.

Perheiden pärjääminen ja erityisesti yksinhuoltajaperheiden toimeentulo on pidettävä tapetilla. Tuppuraisen mukaan nyt ajankohtaisin keskustelu liittyy lasten monessa tapauksessa tähtitieteellisiksi karanneisiin harrastusmaksuihin. Asiaan ovat kiinnittäneet huomiota niin ministerit Pia Viitanen ja Sirpa Paatero kuin esimerkiksi SDP:n viestintävastaava Dimitri Qvintus.

”Mopo on karannut lasten harrastusten hinnoissa”, kirjoitti Qvintus laajalle levinneessä blogissaan. Vuoden jääkiekkoharrastusmaksuilla hankkisi sijoitusasunnon huippupaikalta, myös Tuppurainen päivittelee.

– Minusta on hyvä idea järjestää osa harrastuksista koulupäivän yhteydessä, kuten Pia Viitanen hiljattain esitti. Myös järjestöt ja harrastusseurat ovat tässä paljon vartijoina. Kohtuuhintainen harrastaminen pitää turvata kaikille lapsille.

Kommentit

Jätä kommentti