Vaalipäällikön katsaus: Viennin kasvulla ulos talouden notkosta

Suomessa on varsin laaja yksimielisyys siitä, että ensi vaalikaudellakin valtiontaloutta pitää sopeuttaa.

– Se on varmasti myös uskottavuuskysymys vaaleissa, sanoo SDP:n vaalipäällikkö, kansanedustaja Tytti Tuppurainen.

– Yksikään puolue ei voi antaa velkaantumisen vain jatkua, sillä vaikka korot ovatkin nyt ennätysalhaalla, täytyy varautua siihen, että ne voivat myös nousta, hän muistuttaa.

Tuppuraisen mukaan menojen kasvua täytyy hillitä mutta SDP ryhdy mihinkään huutokauppaan leikkausmiljardeista.

– Julkisia menoja leikkaamalla ei saada taloutta elpymään. On erittäin tärkeää oivaltaa, ettemme me säästämällä tästä suosta nouse. Oikeistolaiseen politiikkaan leikkaukset sopivat, sillä sen ideologisena tavoitteenahan on kaventaa julkista sektoria, hän sanoo.

Tuppuraista ovat ihmetyttäneet etenkin kokoomuksen varsin heppoisasti esittämät miljardileikkaukset.

– Kun miljardeja heitellään, on syytä muistaa, että sen tason leikkaukset kajoavat väistämättä myös tavallisen ihmisen arkeen, hänen käyttämiinsä palveluihin ja sosiaalietuuksiin. Siksi SDP suhtautuu leikkauksiin äärimmäisen huolellisesti ja maltillisesti, Tuppurainen korostaa.

Sekä säästöjä että veronkorotuksia

SDP:n talouspolitiikka lähtee yhteensä kolmen miljardin sopeutustarpeesta, josta päätökset tehtäisiin heti vaalikauden alussa.

– Tavoitteena on kahden prosentin talouskasvu. Mikäli talous ei lähde kasvuun odotetusti, voidaan vaalikauden lopulla päättää vielä yhden miljardin lisäsopeutuksesta. Menosäästöjä kokonaisuudesta olisi kaksi kolmasosaa ja yksi kolmasosa toteutettaisiin maltillisin veronkorotuksin, Tuppurainen selittää.

Hän korostaa, että veronkorotukset nostaisivat kokonaisveroastetta vain puoli prosenttia ja että ne ovat keino jakaa talouden sopeutustaakkaa myös hyväosaiselle.

– Kohdistaisimme korotukset pääoman ja omaisuuden verotukseen sekä haittaveroihin. Sitä vastoin pieni- ja keskituloisten palkansaajien ja eläkkeensaajien verotusta on tarpeen keventää, jotta ihmisillä jäisi pienistä palkoista ja eläkkeistä enemmän käteen, Tuppurainen kertoo.

Talouskasvu kohisemaan

Sopeutus ei kuitenkaan Tuppuraisen mukaan ole talouspolitiikan olennaisin asia.

– Aivan keskeisintä on saada talouskasvu käyntiin ja vientiteollisuus elpymään. On laadittava realistinen vientivetoinen strategia, jolla Suomi kiinnittyy uusille kasvaville maailmanmarkkinoille uusilla innovatiivisilla tuotteilla.

Tuppurainen huomauttaa, ettei ammattitaidon kysyntä ole maailmalta mihinkään kadonnut.

– Kun suomalaisen osaaminen yhdistetään esimerkiksi maailmalla kasvussa olevaan puhtaan teknologian kysyntään, viennin kasvulle on realistinen pohja. Valtio ei voi jäädä vain sivusta seuraamaan, vaan sen täytyy aktiivisesti tukea vientiyritysten ponnisteluja. Tuppurainen haluaa myös korostaa, että vientiteollisuuden ohella on vauhditettava kotimaista palvelualaa.

– Työllisyys on saatava nousuun. Politiikkamme lähtee siitä, että jokaiselle työkykyiselle on oltava työtä ja että työehtojen on oltava reiluja. Tarvitaan lisäksi investointeja, joilla edistetään talouskasvua. Meillä on myös pk-yritysten toimintaedellytyksiä parantavia esityksiä, vaalipäällikkö kertoo.

Fiksuja rakennepäätöksiä

SDP korostaa talouslinjassaan Tuppuraisen mukaan rakenneuudistuksia.

– Pelkällä juustohöylällä tulee rumaa jälkeä. Tarvitaan fiksuja rakennepäätöksiä, koskevat nämä sitten sote-palveluita, sosiaaliturvaa, perhepolitiikkaa, koulutusjärjestelmää, työvoimapolitiikkaa tai läpileikkaavaa digitalisaatiota.

– Meidän talouspolitiikkamme tähtää eriarvoisuuden vähentämiseen. On pidettävä hyvinvointiyhteiskunta kunnossa myös lapsillemme.

Kommentit

Jätä kommentti