Vaalipäällikön katsaus: SDP on vahvoilla Kreikka-keskustelussa

Kreikan vaalitulos ja Syrizan voitto herättää odotetusti keskustelua Kreikalle myönnetyistä tukipaketeista, SDP:n vaalipäällikkö, kansanedustaja Tytti Tuppurainen sanoo.

Tuppurainen arvioi, että vasta kevääseen mennessä kotimaiset talouden ja työn kysymykset nousevat Kreikan ohi.

– Kreikka on nyt kuuma aihe ensi viikolla eduskunnassa käytävän välikysymyskeskustelun vuoksi.

Tuppuraisen mielestä SDP voi lähteä tähän keskusteluun reippaasti ja pystypäin.

– SDP:n linja on selkeä. Edellinen keskustan ja kokoomuksen hallitus antoi Kreikalle suoran kahdenvälisen yhden miljardin lainan. Kun SDP tuli hallitusvastuuseen, vaadimme sijoittajavastuuta ja vakuuksia. Tässä myös onnistuttiin.

Yksityiset sijoittavat ovat saaneet kärsiä oman osansa, ja yksityisiä Kreikka-velkoja on leikattu yli 100 miljardilla eurolla.

– Tämän hallituksen aikana ei ole lähetetty Kreikkaan euroakaan, vaan Suomi on taannut Euroopan rahoitusvakausvälineen ERVV:n kautta Kreikalle annettuja lainoja. Ja näille takauksille Jutta Urpilainen valtiovarainministerinä ollessaan neuvotteli vakuudet, Tuppurainen muistuttaa.

Hän näkee tärkeänä, että Suomi on mukana eurooppalaisessa yhteistyössä, mutta samalla pidetään suomalaisen veronmaksajan puolta.

– Olemme olleet osa ongelman ratkaisua, emme osa ongelmaa. Suomen etuja puolustetaan Euroopassa. On meidän kannaltamme todella vakava asia, jos Eurooppa luisuisi hallitsemattomaan finanssikriisiin ja täydelliseen talouslamaan. Ratkaisut tarvittiin tämän torjumiseksi, suomalaisen työn pelastamiseksi. Euroalue on meille niin merkittävä vientikohde.

– Suomen ei myöskään pidä peitellä tyytyväisyyttään vakuuksiin. Ne ovat todelliset vakuudet, joille muun muassa kansainväliset luottoluokittajat ovat antaneet arvon, Tuppurainen korostaa.
Suomella on Kreikan vakuuksia erillisellä vakuustilillä noin 930 miljoonaa euroa. Tämä summa korvaa sen, minkä Suomi voisi takaustappioina pahimmassa tapauksessa menettää, mikäli Kreikka ajautuisi maksukyvyttömäksi tai jättäisi velat maksamatta.

– Perussuomalaisten arvostelulle ei tässä asiassa pidä antaa minkäänlaista arvoa, Tuppurainen sanoo.

Nyt pallo on Kreikan uuden hallituksen ja pääministeri Alexis Tsipraksen käsissä. Maa on vastuussa omista veloistaan.

Tuppurainen muistuttaa, ettei EU ole mikään pakkoliitto, eikä se voi pakottaa Kreikkaa pysymään velkaohjelmassa. Jokainen jäsenmaa päättää omasta politiikastaan itse.

– Kreikalle jää vähän vaihtoehtoja, jos se irtautuu eurooppalaisesta yhteistyöstä ja ilmoittaa jättävänsä velkansa maksamatta. Sillä ei siinä tapauksessa taida olla muuta ratkaisua kuin oman valuutan käyttöönotto. Tämä ei kuitenkaan ole odotettavissa saati toivottavaa, sillä euroalueen vakaus on meille tärkeää.

Tuppurainen sanoo ymmärtävänsä talouskurin kreikkalaisille aiheuttaman huolen ja hädän. Kreikka ei kuitenkaan ole maailman köyhin maa, ei edes EU:n köyhin.

– Tosiasiassa Kreikan talous alkaa tervehtyä, ja sillä olisi edellytykset selvitä velkataakkansa kanssa. Niin Kreikan kuin koko Euroopankin kohtalonkysymys on saada talouskasvu käyntiin. Siihen eurooppalaisella sosialidemokraattisella liikkeellä pitää olla yhteinen ohjelma. Velkojen anteeksianto ei kuitenkaan ole oikea lääke tähän, Tuppurainen muistuttaa.

Kommentit

Jätä kommentti