Vaalipäällikön katsaus: SDP ei lipeä sotesta

Kun kansalaisilta kysytään, mikä heille on tärkeää, nousee kaksi asiaa ylitse muiden: terveys ja eriarvoisuuden vähentäminen. Kun nämä laskee yhteen, tulokseksi tulee onnistunut sote-uudistus, SDP:n vaalipäällikkö, kansanedustaja Tytti Tuppurainen sanoo.

– Moni on miettinyt, tuleeko sotesta mitään, ja usko on ollut valmistelijoillakin välillä koetuksella. Mutta jos haluamme kaventaa terveyseroja, nopeuttaa hoitoonpääsyä ja lisätä tasa-arvoa terveyspalveluissa, ei viivan alle jää muuta kuin velvollisuus huolehtia sote-uudistus maaliin.

– Me emme lipeä sotesta. Kyseessä ovat kansalaisten kannalta perustavimmat palvelut, joiden toimivuudesta meillä on vastuu. SDP haluaa huolehtia, että uudistus etenee, Tuppurainen perustelee.

Hän muistuttaa, että sotea ovat valmistelleet kaikki kahdeksan puoluetta. SDP:lle on ollut tärkeää laaja parlamentaarinen yhteisymmärrys.

– Jotkut ovat astuneet sivuun. Se on valitettavaa, mutta me pidämme kiinni yhteisestä työstä ja toivomme samaa muilta, hän sanoo.

Vaihtoehtoja on käyty läpi

Työ jatkuu nyt eduskunnan valiokunnissa. Tuppurainen on huojentunut siitä, että sosiaali- ja terveysvaliokunta on löytänyt ratkaisun, joka täyttänee perustuslakivaliokunnan edellyttämät näkökohdat. Uudessa mallissa viiden sote-alueen taso korvataan tuotantoalueiden löyhemmällä yhteistyöllä. Tuotantovastuullisten kuntayhtymien lukumäärä säilynee samana kuin aiemmin on jo linjattu.

– Kuntayhtymien hallinto ja rahoitus on sovitettavissa perustuslakivaliokunnan esittämiin raameihin, Tuppurainen uskoo.

Perustuslakivaliokunnan lausunto uudesta mallista saataneen ensi viikolla.

– Matkan varrella on käyty läpi monet vaihtoehdot, joten nyt voidaan lyhyessäkin ajassa tehdä tarvittavat muutokset ja päättää lainsäädännöstä eduskunnassa, Tuppurainen vastaa niille, jotka epäilevät, ettei uudistus enää ehdi maaliin tällä vaalikaudella.

Hänen mukaansa ratkaisua lähdettiin alun alkaen rakentamaan sosiaali- ja terveyspalvelujen näkökulmasta. Nyt loppuvaiheessa siihen on otettu vahvemmin kunnallisen itsehallinnon näkökulmaa.

– Mutta kyllä tässä on selkeä kannustin järkevöittää palveluita. Kun sosiaali- ja terveyspalvelut kootaan yhteen saman budjetin ja saman hallinnon alle, palveluita kannattaa katsoa kokonaisuutena ja se kansalaisten kokema pompottelu luukulta toiselle loppuu, Tuppurainen havainnollistaa.

Julkiset palvelut ensin

Tuppurainen haluaa korostaa, että sote-uudistuksessa on pelissä monia SDP:lle tärkeitä asioita.

– Meille on tärkeää, että painopiste on julkisten, tasa-arvoisten palvelujen kehittämisessä. Jos emme nyt ole vahvasti viemässä uudistusta eteenpäin, on vaarana että yritykset valtaavat tilan – poliittisen oikeiston tuella, hän painottaa.

Hänen mukaansa uudistuksessa on nyt käsittelyssä malli, joka rakentuu kunnallisten julkisten palveluiden varaan.

– Tämä perusmalli on pidettävä ennallaan. Julkinen palvelutuotanto on ensisijaista, ja yksityinen ja kolmas sektori täydentävät sitä.

Uudistuksen vähättely on harmittanut Tuppuraista.

– Ei kyse ole mistään sote-sopasta vaan siitä, että lääkärille pääsee ajoissa ja myös ilman paksua rahapussia.

 

Vaalipäällikön katsaus julkaistaan joka perjantai Demokraatissa

Kommentit

Jätä kommentti