Vaalipäällikön katsaus: Kulttuuri on osa tasa-arvoa

– SDP on vahva kulttuuripuolue, jonka piirissä käydään jatkuvasti keskustelua taiteen ja kulttuurin merkityksestä, sanoo SDP:n vaalipäällikkö, kansanedustaja Tytti Tuppurainen.

Puolueella on pitkästä aikaa kulttuuriasiat vastuullaan, kun ministerisalkkuun tarttui Pia Viitanen reilu vuosi sitten.

– Olikin jo korkea aika saada kulttuuriministerin tehtävät. Edellisestä kerrasta on jo lähes 25 vuotta, Tuppurainen puuskahtaa.

Viitasen edeltäjänä demarikulttuuriministerinä toimi Holkerin hallituksessa Anna-Liisa Kasurinen.

SDP:llä on kunniakas perintö kulttuuriasioissa, sillä kautta aikain ensimmäinen kulttuuriministeri oli SDP:n Meeri Kalavainen, ja ministerilistalta löytyy sellaisia kulttuurivaikuttajia kuin Pentti Holappa ja Arvo Salo.

– Kulttuuripolitiikassa ei pidä luovuttaa aloitetta muille. Kulttuuri on osa tasa-arvoa ja jokaisen oikeus, Tuppurainen patistaa pitämään kulttuuriasioita esillä.

Tuppuraisen mukaan sosialidemokraateille kulttuuri ja taide antavat avaimia hyvään ja mielekkääseen elämään, joka ei perustu pelkille aineellisille arvoille.

– Sivistys ja kulttuuri antavat meille voimavaroja omien tietoisten valintojen tekemiseen, emmekä ole vain populististen pintavirtausten vietävinä.

Ministerinä Viitanen aloitti työnsä kentän kuulemisella. Tuppurainen kertoo, että Viitanen järjesti pyöreän pöydän keskusteluita taiteilijoiden ja kulttuuritoimijoiden kanssa, joiden antia käytettiin loppuvaalikauden päätöksenteon pohjana.

– Pia Viitanen on tuonut kulttuuripolitiikkaan selvästi raikkaan ja maanläheisen tuulahduksen, jossa antaudutaan vuoropuheluun eikä nyrpistetä nenää kenellekään, ei oopperallekaan, Tuppurainen sanoo ja viittaa edellisen kulttuuriministeri Paavo Arhinmäen mielenilmauksiin.

– Painopiste on ollut kulttuurin saavutettavuudessa, ja sitä Viitanen on edistänyt myös lähiöohjelmassaan. Esimerkiksi kirjastojen rakentamisohjelma tuleville vuosille toteutettiin suunnitelmien mukaisesti. Kaksi uutta lastenkulttuurikeskusta on perustettu. Viitanen on kehitellyt kulttuuripassia, joka toisi vähävaraisetkin kulttuurin pariin. Näyttelykorvausjärjestelmää ollaan uusimassa, Tuppurainen luettelee SDP:n tekoja.

Kulttuurissakin on kyse myös rahasta

– Näinä aikoina säästöpaineet ovat kovat, eivätkä ne ohita ketään. Onneksi Veikkausvaroista kyettiin purkamaan varoja, mistä esimerkiksi teattereiden, museoiden ja orkestereiden avustuksiin käytettiin 3,9 miljoonaa euroa. Viitanen varmisti, että taiteen ja kulttuurin alat kyettiin pitämään vuoden 2014 tasolla, Tuppurainen sanoo.

Hänen mukaansa on tärkeää huolehtia myös taiteilijoiden toimeentulosta.

– Taiteen tekijä ansaitsee korvauksen tekemästään työstä.

Lainauskorvausten taso kaksinkertaistettiin, ja eduskuntapuolueet ovat antaneet julkilausuman korvausten nostamisesta pohjoismaiselle tasolla vuoteen 2018 mennessä. Lainauskorvaus koskee kirjailijoita, kääntäjiä, toimittajia ja esimerkiksi musiikintekijöitä.

– Sen turvin voimme lainata kirjastoista teoksia – kirjoja, nuotteja, äänitteitä ja muita, Tuppurainen huomauttaa.

Lisäksi Viitasen johdolla tekijänoikeuslainsäädäntöä ja yksityisen kopioinnin hyvitysmaksujärjestelmää on uudistettu tukemaan myös taiteen tekijän asemaa.

– Vaikka kaikki kulttuuriin käytetyt varat leikattaisiin pois, ei se muuttaisi Suomen julkisen talouden suurta kuvaa. Mutta yhteiskunnan eheyteen ja henkiseen hyvinvointiin sillä olisi dramaattiset seuraukset. Kulttuuri on yhteiskunnan keuhkot. Ilman kulttuuria ihmisyys tukahtuu.

Kommentit

Jätä kommentti