Vaalikiertue käynnissä

Hyvät Ystävät!
Eduskuntatyö on kuluvan istuntokauden osalta päättynyt. On alle neljä viikkoa vaaleihin ja on aika kiertää erilaisissa tapahtumissa tapaamassa ihmisiä. Tulevana viikonloppuna käyn useammalla paikkakunnalla. Lauantaina 23.3.: klo 10 Ylivieska (Halpa-Halli), klo 13 Pyhäjärvi (Makasiinitori), klo 16 Nivala (Kineva). Sunnuntaina 24.3.: klo 12 Siikajoki (Ruukin kunnanvirasto), klo 14 Raahe (Urheilutalo Raahela) ja klo 17 Liminka (S-Market). Toivottavasti tavataan!

Ø Suomi tasa-arvon mallimaa?
Olemme tottuneet pitämään Suomea tasa-arvon mallimaana. Mutta onko tasa-arvo ottanut nyt takapakkia? Entä, onko kysymys nollasummapelistä, jossa häviäjiä ovat miehet? Minkä kouluarvosanan suomalainen tasa-arvo saa?

SDP julkaisee vaalien alla eduskuntavaaliohjelmasta radiolähetysten sarjan. Tulevaisuuslinja podcastit eli nauhoitetut radiolähetykset käsittelevät tärkeitä teemojamme tasa-arvosta, työn tulevaisuuteen ja muihin teemoihin.  

Minulle tuli kunnia aloittaa tämä sarja. Ensimmäinen lähetys julkaistiin tasa-arvon päivänä tiistaina 19.3. aiheena yhteiskunnallinen tasa-arvo. 

Kuuntele keskusteluni tasa-arvovaltuutettu Jukka Maarianvaaran kanssa SDP:n Tulevaisuuslinja -podcastista! Tämä on samalla ensiesiintymiseni radioemäntänä.

Ø Ilmastopolitiikan tekojen aika on nyt

Nuoret kaikkialla lakkoilivat viime perjantaina kunnianhimoisemman ilmastopolitiikan puolesta. Myös Oulussa nuoret jättivät koulunpenkit ja kokoontuivat kaupungintalon portaille osoittamaan mieltään. Mitä me päättäjät heille vastaamme? Voimmeko me täällä pienessä Suomessa tehdä mitään?

Toisin kuin kotimaiset ilmastopopulistit väittävät, Suomen teot ilmastonmuutoksen torjunnassa eivät ole mitättömiä. Esimerkiksi SDP on asettanut tavoitteekseen Suomen hiilineutraaliuden vuoteen 2035 mennessä ja hiilinegatiivisuuden pian sen jälkeen. Tavoite kova – nyt on EU-tasolla sovittu hiilineutraaliudesta vasta 2050.

On selvää, että globaalin ongelman ratkaisemiseksi tarvitaan Suomea isompia tekijöitä. Meillä pitää olla ilmaston kannalta pieni jalanjälki, mutta meillä voi olla iso kädenjälki. Kansainvälisten sopimusten lisäksi Suomen paras mahdollisuus vaikuttaa muiden maiden konkreettisiin tekoihin on Euroopan unionissa, jonka rooli sekä jo sovittujen tavoitteiden toteuttamisessa että uusien asettamisessa on ensisijaisen tärkeää.

Ilmastonmuutoksen uhka on ollut poliittisen keskustelun tärkeimpiä keskustelunaiheita jo pitkään. Viime vuosien aikana päätetty monista olennaisista ilmastotoimista, kuten EU:n päästökaupan löysien ehtojen tiukentamisesta sekä muiden kuin päästökaupan piirissä olevien alojen päästövähennystavoitteista. Kiivas keskustelu metsien käytön roolista ilmastomuutoksen torjunnassa on osa tätä. Päättäjät ovat sopineet monista alakohtaisista toimista ja tavoitteista liittyen esimerkiksi autojen hiilidioksidipäästöihin ja rakennusten energiatehokkuuteen.

Jo tehdyistä päätöksistä huolimatta sekä Arkadianmäellä että muualla maailmassa olisi väärin tuudittautua nykyisten toimien riittävyyteen tai kunnianhimon tasoon. Kansainvälisen ilmastopaneelin IPCC:n viimevuotisen raportin perusteella on hälyttävän selvää, että tähän asti asetetut tavoitteet ja tehdyt päätökset eivät tule riittämään. Toimimisen aikaikkuna on nyt. Onneksi suomalaisilla onkin keväällä edessä ilmastovaalit: Eduskuntavaalit tarjoavat meille mahdollisuuden vaikuttaa koko mantereen ilmastopolitiikkaan. Suomi aloittaa ensimmäinen heinäkuuta roolinsa kuuden kuukauden välein vaihtuvana EU:n puheenjohtajana, ja uudet kansanedustajat pääsevät heti työhön käsiksi.

Blogi luettavissa kokonaisuudessaan kotisivuillani

Ø Kulttuurin ja luovien alojen merkitys
Viime lauantaina pääsin pitkästä aikaa nauttimaan kulttuurista Oulun teatterin Peppi Pitkätossu näytelmän ensi-illassa. Tulkinta oli todella upea. Meeri Toivonen loisti Peppinä ja vei esityksen Broadway-tasolle. Päivä oli samalla teatterin taiteellisen johtajan Kari-Pekka Toivosen pitkän työrupeaman viimeinen päivä. Toimin Oulun teatterin hallituksen puheenjohtajana viisi vuotta viime kevääseen saakka ja olin rekrytoimassa Merja Larivaaran ja Kari-Pekka Toivosen taitelijaperhettä Ouluun. Voin olla vain kiitollinen yhteistyövuosista.

Taiteen ja kulttuurin merkitys yhteiskunnassa on iso. Luovat alat työllistävät ja antavat henkistä sisältöä elämään. Kulttuurin ystäville on räätälöity myös oma pian avattava vaalikone Lyhty.

SDP on valmistellut laaja-alaisen kulttuuripoliittisen ohjelman teemalla ”Kulttuuri kuuluu kaikille”. Tutustu ohjelmaan tästä.

Ø Tulevia tilaisuuksia

– Pe 22.3. klo 16.15-18.15 osallistun Yhden Vanhemman Perheiden vaali-iltaan Aleksinkulmassa. Samana päivänä samassa paikassa klo 17 alkaen on myös tilaisuus, jossa vierailevat puoluesihteeri Antton Rönnholm, JHL:n pj. Päivi Niemi-Laine ja Demarinuorten pj. Mikkel Näkkäläjärvi.

Tulevana viikonloppuna kierrän seuraavasti:
La 23.3. klo 10.00 Ylivieska (Halpa-Halli)
klo 13.00 Pyhäjärvi (Makasiinitori)
klo 16.00 Nivala (Kineva)
Su 24.3. klo 12.00 Siikajoki (Ruukin kunnanvirasto)
klo 14.00 Raahe (Urheilutalo Raahela)
klo 17.00 Liminka (S-Market)

– Ma 25.3. klo 9.45-11 osallistun Oulunsalon lukion opiskelijakunnan järjestämään eduskuntavaalipaneeliin. Omalla vaaliautolla kierrän klo 13 Kempeleessä ja klo 15-16 Zeppelinissä. Klo 16.30 alkaen osallistun Oulun työväenyhdistyksen kampanjatilaisuuteen Tuiran S-Marketin edessä.

– To 28.3. klo 18 osallistun Jokihelmen opiston ja Haapaveden opiston järjestämään eduskuntavaalipaneeliin Haapavedellä.

– La 30.3. klo 12 osallistun Rotuaarin vaalikylän avajaisiin sekä Oulun työväenyhdistyksen tilaisuuteen kauppakeskus Valkeassa klo 14-18. Puheenvuoroni Valkeassa ovat klo 14.55 ja klo 16.05.

Laitathan myös jo kalenteriisi seuraavat tilaisuudet: Eero Heinäluoma vierailee Oulussa perjantaina 5.4., järjestämme tilaisuuden klo 16-17. Paikka tarkentuu, seuraa ilmoittelua. Maanantaina 8.4. Palvelualojen ammattiliitto PAM:n puheenjohtaja Ann Selin saapuu Ouluun ja järjestämme yhteistilaisuuden klo 16-17.30 kahvila Konst o. Delissä (Hallituskatu 7, Oulu).

Kommentit

Jätä kommentti