Uutiskirje 6.4.

 
Hyvät Ystävät!

Keväiset ja työntäyteiset terveiset eduskunnasta. Olen koonnut tähän uutiskirjeeseen ajankohtaisia aiheita, joihin olen ottanut kantaa viime aikoina. Uutiskirjeen loppuun on listattu ajankohtaiset tapahtumat. Tulevana viikonloppuna vierailen Tyrnävällä ja Kajaanissa. Maanantaina 11.4. pidän yhdessä Nasima Razmyarin kanssa kansanedustajan kahvitilaisuuden Konst o. Delissä.
 

Ø Hallituksen kehysriihi
Hallitus kokoontui tiistaina (5.4.) kehysriiheen neuvottelemaan vuosien 2017–2020 budjetista. Ilouutinen riihestä on pitkään odotettu rahoitus vt4 Oulu-Kemi -välille. 155 miljoonan euron rahoituksella voidaan parantaa liikenneturvallisuutta ja elinkeinoelämän toimintaedellytyksiä. Työt voidaan käynnistää heti.

Muutoin kehysriihi oli mahalasku. Hallitus jatkaa hedelmätöntä ja sosiaalisesti epäoikeudenmukaista leikkauslinjaansa. Nyt leikataan lähes kaikista sosiaalisista tulonsiirroista: esimerkiksi sairaspäivärahoista, työmarkkinatuesta ja lapsilisistä. Työllisyystavoitteet jäävät toiveajatteluksi; työllisyysmäärärahojen 37 miljoonan euron kohennus jää auttamattomasti liian vajaaksi.

Kehysriihen yhteydessä sovittiin taas uudet nuotit sote-uudistukselle. Keskusta näyttää saaneen läpi pitkäaikaisen tavoitteensa maakuntahallinnosta, ja kokoomus puolestaan terveydenhuollon yksityistämisen. Niin moni asia sotessa on kuitenkin vielä auki, että oletettavasti tarina jatkuu vielä.

 
Ø Perustulo ei ratkaise byrokratian ongelmia, kannustinloukkuja ja köyhyyttä
Keskustelu perustulosta on jatkunut vilkkaana. Aihe on ajankohtainen etenkin nyt kun hallitus kaavailee perustulokokeilua. Vaikka perustulosta puhutaan paljon myönteiseen sävyyn, se ei kuitenkaan ole ihmelääke. Perustulo ei ratkaise byrokratian ongelmia, kannustinloukkuja ja köyhyyttä, vaan saattaa lisätä syrjäytymistä. Tarvitsemme kohdistettuja toimia näiden ongelmien ratkaisemiseksi.

Olin Ylen Aamu-TV:ssä perjantaina 1.4. keskustelemassa perustulosta Vasemmistoliiton Li Anderssonin ja Vihreiden Ville Niinistön sekä Kokoomuksen Elina Lepomäen kanssa. Tästä linkistä pääset katsomaan Ylen ohjelmatallenteen.

 
Ø Eduskunta hyväksyi kiistellyn metsähallituslain
Eduskunta hyväksyi maaliskuun lopulla kiistellyn metsähallituslain. SDP vastusti voimakkaasti hallituksen esitystä metsähallituslain uudistamisesta. SDP:n mielestä hallituksen esitys metsähallituslaista oli kyseenalainen muun muassa yhtiöittämisen sekä niin kutsutun kolmannen taseen osalta. Eduskunnassa tiistaina 29.3. pitämässäni puheenvuorossa vetosin hallitukseen, että metsähallituslaki laadittaisiin uudelleen. Puheenvuoroni kokonaisuudessaan pääset lukemaa eduskunnan verkkosivuilta tästä linkistä.

 
Ø Tämän vuoden Risto Rohkea -tunnustuksen sai arkkipiispa Kari Mäkinen
Naisliiton Risto Rohkea –palkinnon sai tänä vuonna arkkipiispa Kari Mäkinen. Risto Rohkea –palkinto on Naisliiton merkittävin miehelle myönnettävä palkinto. Arkkipiispa Mäkisen valintaan vaikutti muun muassa se, että hän on useissa puheenvuoroissaan ottanut rohkeasti kantaa niin vähäosaisten kuin maahanmuuttajien aseman puolesta, ja tuonut esille toisista välittämisen tärkeyden.

Naisliiton puheenjohtajana minulla oli kunnia luovuttaa tunnustuspalkinto arkkipiispa Mäkiselle sunnuntaina 20.maaliskuuta 2016. Tästä linkistä pääset Demokraatti-lehden artikkeliin palkinnon luovutustilaisuudesta.

Kuvassa Naisliiton puheenjohtaja, kansanedustaja Tytti Tuppurainen ja arkkipiispa Kari Mäkinen Risto Rohkea –tunnustuksen luovutustilaisuudessa 20.3.2016.
Kuvassa Naisliiton puheenjohtaja, kansanedustaja Tytti Tuppurainen ja arkkipiispa Kari Mäkinen Risto Rohkea –tunnustuksen luovutustilaisuudessa 20.3.2016.

 
 
Ø Euroopan komission talousohjeistukset otettava vakavasti
Muutama viikko sitten Euroopan komissio lähetti valtiovarainministerille kirjeen, jossa se toi esille Suomella olevan riski joutua liiallisen alijäämän menettelyyn, jos taloutta ei saada tasapainotettua.
Komission kirje kuten myös aiemmin helmikuussa komission julkistama maaraportti Suomen talouden tilasta ja tulevaisuuden näkymistä on otettava vakavasti. Kaikkiin ongelmiin ei kuitenkaan pidä vastata leikkauslistalla.

Kirjoitin Suomen talouspolitiikasta puheenvuoro-artikkelin, joka julkaistiin Lännen Mediaan kuuluvissa lehdissä 2.4. Artikkelini pääset lukemaan tästä linkistä.
 
Ø Suomen tuettava EU:n yhtenäisyyttä ja yhteistyötä
EU on tällä hetkellä monien haasteiden edessä: pakolaiskriisi koettelee unionin solidaarisuutta, Unkarin ja Puolan poliittinen kehitys ei ole linjassa EU:n perusarvojen kanssa, Ison-Britannian kesäkuun kansanäänestys EU-jäsenyydestä on testi EU:n yhtenäisyydelle. On Suomen etu tukea EU-yhteistyötä ja unionin yhtenäisyyttä. On muistettava, että Euroopan unioni on Suomelle keskeinen niin taloudellisissa kuin turvallisuuspoliittisissa kysymyksissä. Suomen kannalta on tärkeä olla mukana rakentamassa vahvempaa ja yhtenäisempää unionia. Suomen on myös rohkeasti uskallettava ottaa kantaa EU:n politiikkaan ja olla aktiivinen unionin jäsenmaa.

Olen käsitellyt Suomen suhdetta EU:hun kirjoittamassani puheenvuoro-kolumnissa, joka julkaistiin Demokraatti-lehdessä torstaina 31.3 . Kolumnin pääset lukemaan tästä linkistä.

 
Ø Lähiajan tapahtumat

Maakuntakierros 9.-10.4.
La 9.4. klo 13 Rantalakeuden aluetapaaminen, Tyrnävän kunnantalo
Su 10.4. klo 14.30 Kainuun aluetapaaminen, Pamin tilat (Kauppakatu 22, Kajaani)

– 9.4. Naispiirin hallituksen kokous, Oulu
-11.4. Kansanedustajan kahvitilaisuus yhdessä Nasima Razmyarin kanssa Konst o. Delissä (Hallituskatu 7, Oulu)
-23.4. Oulun Demareiden kevätpiirikokous Ylivieskassa
-23.4. Puhe Demariopiskelijoiden ja Demarinuorten järjestämässä Globaalipolitiikka-seminaarissa, Oulu. Mukana myös PES Women pj. Zita Gurmai (Euroopan demarinaiset).
– 25.4. Oosyn iltapäiväkahvit klo 14 Oulun yliopistolla
– 1.5. Vappu: Oulu, Kempele, Raahe

Pidetään yhteyttä!

Lämpimin terveisin
Tytti

Kommentit

Jätä kommentti