Uutiskirje 20.5.

Hyvät Ystävät!

Keväinen tervehdys eduskunnasta! Tässä uutiskirjeessä on tuttuun tapaan ajankohtaisista asioista ja muutamia poimintoja eduskuntatyöstä. Loppuun on koottu listaus lähiajan tapahtumista. Toivottavasti pääset paikan päälle tapaamaan!

Ø SDP:n välikysymys Suomen suunnasta

SDP:n jättämää välikysymystä Suomen suunnasta käsiteltiin keskiviikkona 18.5. eduskunnan täysistunnossa.

Omassa puheenvuorossani nostin esille hallituksen harjoittaman vahvan oikeistolaispolitiikan. Valtion rooli yhteiskunnassamme ja palveluiden tuottajana laskee kasvavan yksityistämisen myötä. Hallitus on viemässä Suomea kohti markkinaehtoista yhteiskuntaa samanaikaisesti heikentäen hyvinvointiyhteiskuntamme peruspilareita. Myös yhteisen tekemisen henki on katoamassa, josta esimerkkinä sopimisen kulttuurin murentuminen työmarkkinaratkaisuissa. Demarinaiset on ilmaissut huolensa naisten työmarkkina-aseman heikentymisestä päivähoidon leikkausten vuoksi. Täysistunnossa 18.5. pitämäni puheenvuoron kokonaisuudessaan pääset lukemaan tästä linkistä.

kymmenen_ideaa

Ø Lakialoite laiksi tuloverolain 127 a §:n muuttamiseksi

Olen tehnyt lakialoitteen tuloverolain 127 a §:n muuttamiseksi. Nykyisellään tuloverolain 127 a §:n mukaan kotitalousvähennyksen saa kotitalouden siivous- ja hoivapalveluista sekä asunnon tai vapaa-ajan asunnon kunnossapidosta tai perusparannuksesta aiheutuneista kustannuksista. Asunto-osakeyhtiön asuntojen osalta kotitalousvähennyksen piiriin kuuluvat ns. sisäremonteista aiheutuneet kustannukset, mutta ei asuinrakennusten perusparannus- ja kunnostustyöt. Lakialoitteessani esitän tuloverolain 127 a §:n muutettavaksi niin, että myös asunto-osakeyhtiön perusparannus- ja kunnostustyön kustannukset ovat kotitalousvähennyskelpoisia.

Perustelut lakimuutokselle ja lakialoitteeni pääset lukemaan seuraavasta linkistä.

kirjallinen_kysymys

Ø Kirjallinen kysymys ja valtuustokysely lapsiperheiden kotipalvelusta

Jätin huhtikuussa yhdessä muiden puolueiden kansanedustajien kanssa kirjallisen kysymyksen lapsiperheiden kotipalvelun tilanteesta. Lapsiperheiden oikeus kotipalveluun on kirjattu sosiaalihuoltolain (1301/2014) 19 pykälään, joka astui voimaan vuoden 2015 alussa.

Kirjallisessa kysymyksessä pyydämme selvitystä asianomaiselta ministeriltä, millaisin toimin lain edellyttämän lapsiperheiden kotipalvelun toteutumista seurataan ja onko hallitus tietoinen kotipalvelun toteutumiseen liittyvistä epäkohdista. Kuluttajaparlamentin kesällä 2015 tekemän kyselyn mukaan muun muassa lapsiperheiden kotipalvelun saatavuuden suhteen on havaittavissa kuntakohtaisia eroja.

Kirjallisen kysymyksen pääset lukemaan tästä linkistä.

kirjallinen_kysymys_29_4 (2)

Ø Valtuustokysymys lapsiperheiden kotipalvelun toteutumisesta Oulussa

Kirjallisen kysymyksen lisäksi tein Hanna Sarkkisen (vas.), Mari-Leena Talvitien (kok.) ja Mirja Vehkaperän (kesk.) kanssa yhteisen valtuustokyselyn lapsiperheiden kotipalvelun tilanteesta Oulussa. Peräämme selvitystä muun muassa siihen, miten lain toteutumista seurataan Oulussa ja mikä on tilanne lapsiperheiden kotipalvelun osalta sekä millaista kotipalvelua Oulussa tarjotaan. Jätimme valtuustokyselyn 16.5.2016 pidetyssä Oulun kaupunginvaltuuston kokouksessa.

Ø Vanhuspalvelulaki ja vanhustenhoidon nykytilanne

Oulun kaupunginvaltuusto käsitteli huhtikuussa pidetyssä kokouksessa vanhustenhoidon tilannetta. Asian käsittely liittyy aiemmin tämän vuoden helmikuussa jättämääni valtuustokyselyyn ikäihmisten hoidon laadusta ja riittävyydestä ja kyselyyn saatuihin vastauksiin. Keskustelussa nousi esiin erityisesti kotihoidon nykytila ja jatkuva hoitajien vaihtuvuus, joka on haaste, sillä pysyvät asiakassuhteet ovat keskeiset vanhustenhoidon laadun kannalta.

On myös tärkeä huomioida, että hallitus on tällä hetkellä kaavailemassa huomattavia heikennyksiä vanhuspalvelulakiin, jotka liittyvät niin hoitotyöntekijöiden koulutustasoon, hoitojärjestelyjen pysyvyyteen kuin vastuutyöntekijöitä koskeviin asiakohtiin. On tärkeää, ettei Oulu toteuta näitä suunniteltuja heikennyksiä ja että muun muassa jokaiselle ikäihmiselle nimettään vastuutyöntekijä.

Olen kirjoittanut yhdessä Pohjois-Suomen Demarinuorten puheenjohtajan Joni Ollikaisen kanssa artikkelin aiheesta, joka on julkaistu Kalevan Lukija sivulla. Kirjoituksemme pääset lukemaan tästä linkistä.

vanhuspalvelu

Ø Demarinaisten kannanotto hallituksen tasa-arvo-ohjelmasta

Demarinaiset ovat ilmaisseet vahvan huolensa hallituksen toimien vaikutuksista miesten ja naisten väliseen tasa-arvoon työelämässä. Hallituksen perhepoliittinen linja on viemässä kehityssuuntaa kohti eriarvoisuutta.  Demarinaisten kannanoton pääset lukemaan tästä linkistä.

Ø Lähiajan tapahtumat

La 21.5. klo 11 alkaen juhlitaan Oulun sos.dem. työväenyhdistyksen 130-vuotisjuhlia Oulun Kauppahallissa. Paikalla lisäkseni SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne ja europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari.

Ma 23.5. klo 17.00-19.45 SDP:n periaateohjelmakeskustelu, Tetra (Mäkelininkatu 31, Oulu)

La 28.5. toimin Pomarkku-päivillä Satakunnassa Pertti Hakasen (kesk.) ja Jari Myllykosken (vas.) kanssa tuomarina MTK:n järjestämässä leikkimielisessä kokkikisassa. Tapahtumassa myös maatalouspoliittinen keskustelu.

Ma 30.5. klo 18 alkaen Kunnallisjärjestön keilailta, Oulun Keilahalli (Isokatu 97)

Pe 26.8. pidän juhlapuheen osasto JHL ry 409:n Pyhä-Siika -alueen 50-vuotisjuhlassa

Ø Menneitä tapahtumia

Vappu 1.5.

Vappuna kiersin Oulun vaalipiiriä ja osallistuin vapputilaisuuksiin Oulussa, Kempeleessä ja Raahessa. Vappupuheeni pääset lukemaan tästä linkistä.

image

Pyhännän vierailu 2.5.

Vierailin Pyhännällä  toukokuun alussa. Vierailun yhteydessä kävin tutustumassa PRT Forest -konsernin Jukkatalot-talotehtaaseen. Lisäksi järjestimme iltapäivällä avoimen yleisötilaisuuden Pyhännän Salen edustalla.

Alla olevassa kuvassa konsernijohtaja Ilkka Sydänmetsä ja pääluottamusmies Sami Pellikka esittelevät talotehdasta minulle ja piirin puheenjohtajalle Tanja Tiaiselle.

pyhanta

NY Uskalla Yrittää -finaalissa perusasteen voiton vei oululainen Lotta Kemppainen

Osallistuin kuluvan viikon maanantaina NY Uskalla Yrittää -kilpailussa perusasteen voittaneen Lotta Kemppaisen kunniaksi järjestettyyn kahvittelutilaisuuteen Oulun Normaalikoulussa.

Oululainen Lotta Kemppainen tekee käsityönä keppihevosia ja hän voitti kilpailun Kht Liefde -yrityksellään. On todella hienoa, että nuorissa on yrittäjyyttä!

13177887_1286191894741807_419355318960200084_n

 

Kommentit

Jätä kommentti