Uudistuksiin vauhtia

Koillismaan aluetapaaminen tänään Kuusamossa pureutui paikallisen elinkeinopolitiikan kuumiin aiheisiin sekä SDP:n ajankohtaisiin asioihin. Koillis-Euroopan pääkaupungissa, kuten siellä leikkisästi sanottiin, on päällimmäisenä huolena lentoaseman laajennukseen liittyvät yllättävät kiemurat. Kuusamossa on linjakkaasti satsattu matkailuun, ja tuloksena onkin kasvava matkustajavirta. Alueella on oltava edellytykset vastata lisääntyneeseen kysyntään. Saavutettavuus on aivan avainasemassa, ja tähän lentokentän investoinneilla tähdettäisiin. Hanke meinaa nyt kompastui ortodoksiseen tulkintaan julkisen tuen osuudesta. Tuore tulkinta katsoo kenttää hallinnoivan Finavian yritystukilain piiriin, jolloin julkisen tuen osuus voisi olla vain 15% alkuperäisen 60%:n sijaan. Kyse on noin 10 miljoonan euron hankkeesta, eikä sellaisia summia kaiveta alueelta. Säännösten tulkintaan tulisi saada käytännön järkeä. Tämä on tahdon asia, kuten kokouksessa tänään todettiin. Kuusamon lentoaseman kehittäminen vastaamaan turismia palvelee laajasti koko pohjoisen Itä-Suomen tulevaisuuden kehittämistä. Kun kuvaan ottaa Kemijärven tilanteen, on helppo ymmärtää miksi Koillis-Suomen tulevaisuuden kasvualoihin on panostettava.

Sähköä puolueen tilaa käsitteleviin puheenvuoroihin toi eilinen uutinen Erkki Tuomiojan lähtemisestä mukaan puheenjohtajakilpaan. Tuomiojan lähtö on erittäin hyvä ja tervetullut asia. Nyt on aika kaikkien puheenjohtajaehdokkaiden astua esiin. Seuraavaksi ilmoitusta odotetaan tietysti puheenjohtaja Heinäluomalta. Muitakin saattaa ilmaantua, mikä on vain hyvä asia.

Tuomiojan esittämä ajatus neuvoa-antavasta jäsenäänestyksestä puolueen puheenjohtajasta on mielenkiintoinen esitys. Tämä aktivoisi jäsenistöä ja sopii hyvin avoimuutta ja osallisuutta korostavaan aikaan. Silti pelkään, että kesäkuun puoluekokoukseen esitys tulee liian myöhään – nyt on meneillään ehdokasasettelu puoluekokousedustajaehdokkaista. Se on jäsenvaali, joka seuraavaksi käydään. Toisekseen, jäsenvaali ei mielestäni voi olla neuvoa-antava. Jos jäsenistö jotain lausuu, niin kyllä se on sitova päätös. Muun muassa Tanskassa on valittu puheenjohtaja näin. Menettely tulee valmistella sääntöihin kesän kokouksessa ja ottaa käyttöön seuraavassa puoluekokouksessa. Myös piirien puheenjohtajat tulisi jatkossa valita jäsenäänestyksellä. Tulisi eloa ja virtaa näihinkin valintoihin. Nyt selkeästi tilausta uudistuksille. Tämä momentum tulee käyttää rohkeasti ja viisaasti.
Kuvat ovat Koillismaan kokouksesta. Tässä yllä sanailen Kuusamon vahvan naisen Leena Mustosen kanssa. Kuvat Paavo Jurmu.

Kommentit

Jätä kommentti