Koronatilanteesta: tyynesti eteenpäin

Suomen koronavirustilanne on muuttunut ja voidaksemme suojata riskiryhmät, ikäihmiset sekä perussairaat, hallitus on päättänyt tänään uusista toimista Suomessa. Hallitus antaa valmiuslain käyttöönottoasetuksen eduskunnalle tulevana tiistaina 17. maaliskuuta 2020.
Tämä tarkoittaa mm. sitä, että koulut ja korkeakoulut siirtyvät keskiviikosta alkaen etäopetukseen, kuntien ja valtion kulttuurilaitokset sekä harrastetilat suljetaan. Julkiset kokoontumiset rajoitetaan kymmeneen henkeen ja vierailut hoitolaitoksiin ja asumisyksiköihin kielletään riskiryhmään kuuluvien suojaamiseksi.
Myös EU:ssa on tehty poikkeuksellisia rajoittamistoimia ihmisten liikkumiseen. EU-alueelle ollaan näillä näkymin esittämässä muun kuin välttämättömän matkustamisen kieltämistä seuraavan 30 päivän ajaksi. Näillä toimilla hillitään koronaviruksen leviämistä Euroopassa, josta on nyt tullut epidemian keskus.
Muuttunut tilanne heijastuu luonnollisesti myös valtionyhtiöiden toimintaympäristöön. Tiedostamme tämän ja kartoitamme parhaillamme tilannetta yhtiöissä.
Ymmärrän, että uusi tilanne voi osalle meistä tuntua ylivoimaiselta ja aiheuttaa myös ahdistusta esimerkiksi jo ennestään mielenterveysongelmien kanssa kamppailevissa ihmisissä. Tunteiden kanssa ei pidä jäädä yksin. Matalan kynnyksen mielenterveystukea on syytä hakea myös näissä poikkeusoloissa. Kohdata voi myös ilman fyysistä kosketusta, esimerkiksi verkkopalvelujen avulla.
Pidetään pää kylmänä. Varsinkin verkossa liikkuu paljon virheellistä tietoa. Luotetaan viranomaisiin ja tehdään oma osamme oikean tiedon välittämiseksi. Muistetaan, että tämä kaikki tehdään, jotta he, jotka ovat tämän sairauden edessä haavoittuvaisimmassa asemassa ja suurimmassa vaarassa, olisivat mahdollisimman turvassa tartunnalta.
On myös tärkeää muistaa, että arki ei tähän pääty. Lemmikkiä voi ulkoiluttaa ja puolison ja kaverin kanssa voi käydä kävelyllä. Ruokakaupassa ja apteekissa voi asioida. Tavara ei lopu kaupoista.
Jatketaan tästä eteenpäin, me suomalaiset osaamme säilyttää tyyneytemme haastavissakin paikoissa.
Voit lukea koko hallituksen tänään julkaistun tiedotteen täältä.

Kommentit

Jätä kommentti