Työttömyys ei ole oma synti

Maassa alkaa olla liki 90-luvun laman kaltainen massatyöttömyys. Työministeriön lukujen mukaan Suomessa on 325 500 työtöntä työnhakijaa – viime vuoteen verraten yli kolmekymmentätuhatta enemmän. Meillä Pohjois-Pohjanmaalla työttömiä oli marraskuun lopussa 26 710. Nuorisotakuusta huolimatta nuorisotyöttömyys on ylittänyt maakunnassamme neljän tuhannen kipurajan.

 

Mistä tämä johtuu? Selvää on, ettei työttömiä itseään pidä syyllistää. Työttömyys ei kenenkään oma synti, eikä hellitä pelkällä patistuksella. Työttömyyden taustalla on monia syitä: oma osaaminen ei vastaa työnantajan tarpeita, työtä ei ole tarjolla siellä missä työttömät ovat, teknologian kehittyminen vie joitakin töitä. Mutta näin valtavan työttömyyden selittää vain yksi tekijä: pula työpaikoista.

 

Alkavan vuoden tärkein tehtävä on uusien työpaikkojen luominen. Kasvun ja työn on oltava kaikkien päätösten perusteissa. Lisäksi on paneuduttava työttömien aseman kohentamiseen. Niiden ei pidä roikkua tilastoissa, joiden työkyky on tosiasiallisesti mennyt. Eri arvioiden mukaan Suomessa on kymmeniä tuhansia työttömiä, joiden työkyky on sairauden tai vamman vuoksi niin merkittävästi heikentynyt, että he tosiasiassa ansaitsisivat päästä kunniallisesti eläkkeelle. Se olisi inhimillisesti oikein.

 

On silti muistettava, että työtä on tarjottava kaikille, joilla työkykyä on. Myös osatyökykyisille on oltava työpaikkoja. Esimerkiksi palkkatuen ehtojen on oltava sellaisia, että järjestöillä on edellytykset työllistää.

 

Mutta ei mitään niin synkkää, ettei valonpilkahduksiakin olisi. Uutisissa kerrottiin Kuopion ihmeestä: Savossa on onnistuttu taittamaan työttömyyttä työnvälitystä tehostamalla. Siellä te-toimiston asiantuntijat jalkautuvat aktiivisesti yrityksiin, ja tulosta tulee. Henkilökunnalla on henkilökohtaiset tulostavoitteet. Työ löytää tekijänsä. Mikä on mahdollista Savossa, on mahdollista meilläkin. Otetaan Kuopion opit käyttöön.

 

Oleellista on, ettemme kriisin keskellä kadota ihmisyyttämme. Työttömät eivät ole vain kasvotonta massaa, vaan jokainen on yksilö ja ansaitsee ihmisarvoisen kohtelun. Työttömyysturvalla täytyy tulla toimeen. Työttömyysturvan perusteisiin ei saa koskea.

Kommentit

Jätä kommentti