Työttömyyden uhka torjuttava – Vappu

Vapun aikaan kiersin maakuntaa vaihtelevassa säässä. Aattona kävin Oulaisissa, Haapajärvellä ja Nivalassa, vappupäivän kiertue suuntautui Ylivieskaan, Muhokselle, Siikajoelle ja Kempeleeseen. Oli tosi mukava tavata paljon ihmisiä. Oma MEPpimme ja eurovaaliehdokas Liisa Jaakonsaari oli mukana useimmissa tilaisuuksissa ja samalla vauhditimme Liisan Eu-vaalikampanjaa. Kannattaa muuten tutustua Liisan uusiin kotisivuihin!

Haapajärven ja Reisjärven paikallislehti Maaselkä kirjoitti vapputapahtumastamme ma 5.5.

Tässä vielä tiivistelmä vappupuheestani:

“Viime aikoina on saatu hyviä talousuutisia, jotka kertovat talouden elpymisestä. Esimerkiksi Metsä Groupin Äänekosken investointisuunnitelmat luovat uskoa kotimaiseen teollisuuteen ja työllisyyteen. Työllisyysluvuissa onkin tapahtunut käänne parempaan, eikä työllisyys enää viimeisten viiden kuukauden aikana ole heikentynyt.

Hyvä vire ei kuitenkaan ole tarttunut pohjoiseen, jossa työttömyysluvut ovat entisestäänkin synkistyneet: Pohjois-Pohjanmaalla työttömyys kasvoi vuoden takaisesta ja on nyt 14,2 prosenttia. Työttömiä ei saa syyllistää asemastaan.

Valtiovallan velvollisuuksiin kuuluu huolehtia työttömyyttä ja työn tekemistä koskevan lainsäädännön ajantasaisuudesta. Työttömien mahdollisuuksia nousta vaikeasta tilanteesta täytyy helpottaa. Työttömien ja pienituloisten ahdinkoa on helpotettu säätämällä työttömyysturvaan työtulojen suojaosuus. Muutos on astunut voimaan tämän vuoden alusta. Työtön voi saada palkkatuloa 300 euroa kuukaudessa ilman että se pienentää työttömyyskorvausta.

Asumistukeen on kiirehdittävä vastaavaa suojaosaa. 2015 alusta 400 euroa ansiotuloa tuensaajaa kohti kuussa jätetään huomioon ottamatta asumistuen tuloharkinnassa puolen vuoden ajan työllistymisestä. Työn vastaanottaminen pitää olla oikeasti kannattavaa aina – niin ettei omasta yrittämisestä rangaista hirveällä paperisodalla.

Erityisen tärkeää on tarjota tukea ja turvaa niille, joilta irtisanomiset ja lomautukset ovat vieneet työn. Muutosturvan toimintamallia on toteutettu vuodesta 2005 lähtien. Sillä on autettu työllistymistä uuteen työhön mahdollisimman nopeasti yritysten irtisanomis- ja lomautustilanteissa. Muutosturvaa pitää edelleen syventää.”

Kommentit

Jätä kommentti