Törmäilevät valtionyhtiöt

Mikä näitä valtionyhtiöitä oikein vaivaa?

Pitkin talvea on kuultu takkuilevasta liikenteestä. Pendolino-junien hyytyminen on jo klisee, ja Finnairin myöhästelyistä uhkaa muodostua toinen. Lapin matkailubisnekselle nähty matkalaukkukatastrofi on märkä rätti päin naamaa, minkä korjaamiseksi tarvitaan melkoinen matkustamisen kasvojen kohotus.

Mutta ei, loppua ei näy: uusin luku kirjoitettiin tänään Helsingin rautatieasemalla. Karkaavat junanvaunut eivät ole leikinasia. Luojan kiitos ihmishenkien menetykseltä säästyttiin. Mutta luulisi, olisi todellakin luullut, että junien jarrujärjestelmät kestävät Suomen pakkasen. On täällä sentään aika usein lunta ja jäätä!

Omakohtaista kokemusta valtionyhtiön törmäilystä tuli joulunaikaan. Finnairin kone oli juuri lähdössä Belgiaan. Odotimme kentällä vielä jäänpoistoa, mutta kaikkea muuta: jäänpoistosta vastaava huoltoajoneuvo törmäsi koneeseemme. Kapteeni kuulutti, että koneen moottori on pahasti vaurioitunut, eikä sillä koneella lennettäisi pariin viikkoon. Konetta piti vaihtaa. Kaikkea siis voi sattua, huoltoajoneuvotkin voivat kolaroida koneet lentokyvyttömiksi.

Sinänsä, jos lentokoneeseen pitää jonkun törmätä, niin toki mieluiten juuri näin vielä kun ollaan kentän kamaralla.

Mutta alkaa olla korkea aika, että näihin valtionyhtiöihin tehdään laatutarkastus. Matkustaminen on välttämätön osa monen ihmisen arkea, ja lento- ja junaliikenteen laatuun ja turvallisuuteen on voitava luottaa.

Kommentit

Jätä kommentti