Tiedote (vappupuhe): Tarvitaan uusi isänmaallisuuden ja kansainvälisyyden liitto

Tuppurainen: tarvitaan uusi isänmaallisuuden ja kansainvälisyyden liitto

SDP on syntymästään saakka ollut sekä kansainvälinen että isänmaallinen. Nyt sen on pidettävä Suomi Euroopan ytimissä.

Sata vuotta sitten Suomi itsenäistyi ja astui kansakuntana kansakuntien joukkoon. Sata vuotta sitten työväenliike oli ratkaisevassa asemassa maamme itsenäistymisessä. Tytti Tuppurainen peräsi vappuna Suomen asemaa kansainvälisessä yhteisössä.

– Olemmeko aktiivinen osa vahvaa Euroopan unionia, vai ajaudutaanko jälleen suurvaltojen Eurooppaan, jossa Suomi väistämättä olisi osa jotain etupiiriä?

Tuppuraisen mukaan tarvitaan uusi isänmaallisuuden ja kansainvälisyyden liitto:
– Tarvitaan uusi liitto patriotismin ja globalismin kesken. Sosialidemokratian on osoitettava kansalaisille, ettei meidän omista asioista päättääksemme pidä sulkeutua muulta maailmalta.
Äärioikeisto on saanut voimaa turhautumisesta finanssikriisin jälkeiseen lamaan ja jo lähes vuosikymmenen kestäneeseen hitaaseen kasvuun. Syypäänä työttömyyteen ja osattomuuteen nähdään globalisaatio ja maahanmuuttajat.

Tuppurainen muistutti, että populismin nousu ei kuitenkaan ole jäänyt vaille vastavoimaa. Liberaalit arvot keräävät tuulta siipiensä alle, ja ympäri Eurooppaa demokratiaan, ihmisoikeuksiin ja oikeusvaltioon kiinnittyneet aatteet elävät aamunkoittoa.
Myös sosialidemokratia on alun perin ollut vanhoja rakenteita ja hierarkioita purkava radikaali kansanliike. Se on perin juurin liberaalia. Bernsteinilainen sosialidemokratia, jossa liike on päämäärää tärkeämpää, oli liberalismin ilmenemismuoto.

– Emme ole konservatiivinen, vaan uudistushenkinen arvoliberaali yleispuolue, määritteli Tuppurainen.

Tuppuraisen mukaan SDP:n tehtävä on puolustaa eurooppalaista yhteistyötä. EU-jäsenyytemme alkuajoista lähtien linjaksi on valittu kuuluminen unionin kaikkiin ytimiin. Olemme olleet niin Schengen-yhteistyössä kuin eurossakin.

– Meidän linjamme on: enemmän Eurooppaa. Emme anna äärioikeiston hajottaa yhteistä Eurooppaamme. Ulko- ja turvallisuuspolitiikassa ja kv-kysymyksissä olemme johtava puolue. Olemme erityisen vahvoja myös koulutuksessa, osaamisessa ja sivistyksessä sekä ympäristö- ja ilmastopolitiikassa. Koulutuspolitiikkamme on määrätietoista aina varhaiskasvatuksesta korkea-asteelle ja tiedepolitiikkaan saakka.

Kansanedustaja Tytti Tuppurainen puhui vappuna Raisiossa Tasalan torilla sekä Turussa ravintola Koulun pihalla.

Kommentit

Jätä kommentti