Vankiloiden turvallisuuteen on voitava luottaa

TIEDOTE 9.10.2014

Tuppurainen: Vankiloiden turvallisuuteen on voitava luottaa

Oululainen kansanedustaja Tytti Tuppurainen (sd.) on huolissaan Oulun vankilapaoista. Tuppurainen jätti tänään kirjallisen kysymyksen, jossa perätään rikosseuraamuslaitoksen vastuuta paoista.

– Oulun vankila sijaitsee käytännössä kaupungin keskustassa. Vankien karkureissut huolestuttavat syystäkin kaupunkilaisia, onhan lähistöllä mm. useita päiväkoteja ja kouluja, puhumattakaan siitä, että alueella asuu tuhansia ihmisiä.

– Vankilan myymälä on vuosien ajan ollut kaupunkilaisille mieluinen paikka pistäytyä ostoksille. Myymälä ja koko vankilalaitos ovat osa Oulua ja kaupunkikuvaa. Laitoksen on pidettävä huolta siitä, että vangit pysyvät vankiloissa eivätkä poistu luvatta tai karkaa. On tärkeää, ettei vankilan lähistö ala tuntua pelottavalta paikalta olla ja asua. Kaikilla on oikeus turvalliseen kaupunkiin.

Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan Oulun vankilasta on karannut lyhyen ajan kuluessa kolme vankia, näistä kaksi vankilasta ulos murtautumalla.  Aiemmin tällä viikolla uutisoitiin yhden vangin karkumatkasta.

Oikeusministeriön alaisena toimiva rikosseuraamuslaitos vastaa vankiloista, joissa pidetään vuosittain keskimäärin noin kolmea tuhatta rangaistusta suorittavaa tai tutkintavankeudessa olevaa henkilöä. Rangaistusvangeista noin neljä kymmenestä on saanut tuomion väkivaltarikoksista ja lähes neljäsosa henkirikoksista.

Rikosseuraamuslaitoksen tärkeänä tehtävänä on edistää vankien sopeutumista vapautumisen jälkeiseen elämään. Vankien terveyttä ja toimintakykyä on tuettava ja koulutuksen ja sosiaalisten suhteiden puutteita ja ongelmia korjattava.

Laitoksen on kuitenkin myös pidettävä huolta siitä, että vangit pysyvät vankiloissa eivätkä poistu luvatta tai karkaa. Erityisesti väkivaltarikoksesta tuomittujen osalta tämä on ihmisten yleiseen turvallisuuteen vaikuttava seikka.

Suomen vankilakanta on vanhaa, mikä tuo omat ongelmansa niin vankien ja henkilökunnan hyvinvoinnin kuin kaupunkilaisten kokeman turvallisuuden tunteen kannalta. Ottaen huomioon, että vankien karkaamiset ovat viime vuosina lisääntyneet, huoleen on aihetta.

Tuppurainen jätti tänään hallitukselle kirjallisen kysymyksen rikosseuraamuslaitoksen toiminnasta vankien karkaamistapauksissa.

 

Kommentit

Jätä kommentti