Tiedote: Tuppurainen maakuntapäivillä: Oulun yliopiston rahoitus vaatii maakunnan yhteistä edunvalvontaa

Tiedote
5.11.2018

Kansanedustaja Tytti Tuppurainen (sd.) vaatii Oulun yliopiston rahoitukseen merkittävää korjausta.

Tuppurainen huomautti Pohjois-Pohjanmaan maakuntapäivien avauspuheessaan, ettei Oulun yliopiston rahoitus ole oikeudenmukainen suhteessa sen vaikuttavuuteen.

Luvut paljastavat hätkähdyttävästi, että Oulun yliopiston rahoitus on sen vaikutukseen nähden vahvasti alimitoitettu. Oulun yliopiston osuus Suomen yliopistojen saamasta perusrahoituksesta on noin 9 prosenttia, vaikka yliopiston välittömällä vaikutusalueella asuu 13 prosenttia Suomen väestöstä ja 15 prosenttia maamme nuorisoikäluokasta.

Rahoituksen osuus on myös pienempi kuin Pohjois-Suomen yritysten osuus koko maan yritysten jalostusarvosta.

Epäsuhta on korjattava. Vastaavaa alimitoitusta ei ole muiden maamme yliopistojen kohdalla. Pohjois-Pohjanmaa on kasvumaakunta, ja sen pääkaupunki Oulu on maamme viidenneksi suurin kaupunki. Emme voi jäädä muista alueista jälkeen, se on erittäin huonoa aluepolitiikkaa. Oulun yliopiston perusrahoitus tarvitsee siksi tasokorotuksen, Tuppurainen perustelee.

Tuppuraisen mukaan yliopiston rahoitus on otettava koko maakunnan yhteisen edunvalvonnan kohteeksi. Hän muistuttaa, että Oulun yliopiston perustaminen 1958 valoi pohjan Oulun kaupungin ja ympäröivän alueen kehitykselle.

Nyt on aika tehdä uusi investointi Oulun yliopistoon, mikä nostaa meidät koulutus- ja tiedepolitiikassa uudelle tasolle, sanoi Tuppurainen puheessaan Oulun kaupunginteatteriin kokoontuneelle maakuntaväelle.

Tuppurainen puhui Pohjois-Pohjanmaan maakuntapäivillä maanantaina Oulussa. Kansanedustaja Tytti Tuppurainen on Pohjois-Pohjanmaan liiton maakuntavaltuuston puheenjohtaja.

Kommentit

Jätä kommentti