TIEDOTE: Julkisten palveluiden saanti verkossa turvattava

TIEDOTE 10.2.

Julkaisuvapaa

Tuppurainen: Julkisten palveluiden saanti verkossa turvattava

Useiden julkisten peruspalveluiden käyttö on viime vuosina siirtynyt tietoverkkopohjaiseksi. Verkkoasiointi säästää julkisia varoja ja vapauttaa työvoimaa muihin palvelutehtäviin, mutta verkkoasioinnin yleistymisellä on myös varjopuolensa. Oululainen kansanedustaja Tytti Tuppurainen (sd.) on huolissaan siitä ihmisjoukosta, joka uhkaa jäädä kokonaan verkkoasiointimahdollisuuksien ulkopuolelle.

Verkkoasiointi edellyttää toimivaa ja luotettavaa tunnistautumista, jotta palveluita saadaan oikean henkilön lukuun ja oikean henkilön nimissä. Yleisimmin tunnistautumiseen käytetään pankkitunnuksia. On kuitenkin olemassa joukko ihmisiä, joilta pankkitunnukset puuttuvat kokonaan. Heitä ovat esimerkiksi maahan vastikään muuttaneet ja monet ikäihmiset.

– Olemmeko ulkoistaneet tunnistautumisjärjestelmien ylläpidon liiaksi pankeille. Esimerkiksi luottotietonsa menettäneet voivat jäädä kokonaan ilman pankkitunnuksia, jolloin tunnistautuminen sähköisiin palveluihin ei onnistu, Tuppurainen huomauttaa.

– Julkisten palveluiden saanti pitää turvata kaikille. Siksi on välttämätöntä kartoittaa tietoverkkopalveluiden katveessa olevien henkilöiden määrä ja kehittää uusia tunnistautumisjärjestelmiä, hän jatkaa.

Tuppurainen jätti tiistaina asiasta kirjallisen kysymyksen.

Kommentit

Jätä kommentti