Tiedotteeni: Lupailiko Purran kommentti eduskunnassa indekseille sittenkin suojakeliä?

Tiedote

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Tytti Tuppurainen odottaa valtiovarainministeri Riikka Purran selvennystä tämän kommenttiin ruoan alv-korotuksista ja niiden mahdollisesta kompensaatiosta. Ovatko hallituksen indeksijäädytykset sulamassa?

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Tytti Tuppurainen toivoo, että valtiovarainministeri Riikka Purra täsmentää näkemyksiään mahdollisista ruoan arvonlisäverokannan nostoon liittyvistä kompensaatioista pienituloisille. Purra totesi tänään 13.12. budjetin palautekeskustelun yhteydessä ruoan alv-verokantaan liittyen, että ”näitä veroratkaisuja pienituloisimmille voidaan aina kompensoida”.

– Ministeri on aiemmin nostanut esiin ruoan arvonlisäverokannan noston yhtenä mahdollisena uutena leikkaustoimena. Opposition kritiikkiin tästä pienituloisia lujaa kurittavasta ehdotuksesta ministeri puhui kompensaatiosta pienituloisille. Perinteisesti kompensaatio on tehty juuri indeksitarkistusten kautta, Tuppurainen muistuttaa.

– Olisi hyvä kuulla ministeri Purran täsmennys hänen aiemmin tänään eduskunnassa lausumaansa. Onko hallitus aikeissa perua indeksijäädytykset, jotka se on juuri säätänyt esimerkiksi sosiaaliturvaan pienituloisille, opintotukeen tai eläkkeensaajan asumistukeen? Näiden tukien indeksien tarkoitus on juuri se Purran mainitsema kompensaatio, jonka avulla huolehditaan, että sosiaaliturvan ostovoima säilyy hintojen noustessa.

– Monessa suomalaisessa kodissa odotetaan varmasti kiinnostuneena ja myös huolestuneena ministerin vastausta. Lupaako Purran puhe nyt indekseille jäädytysten sijaan suojasäätä? Aikooko hallitus perua indeksijäädytykset, mikäli se tarttuu kehysriihessä ruoan arvonlisäveron nostamiseen? Tähän moni suomalainen kaipaa ministeri Purralta varmasti vastausta.