Terveisiä Tulevaisuusfoorumista

SDP kokoontui tänään Lahteen Sibeliustaloon pohtimaan puolueen ja sen toiminnan tulevaisuutta. Tulevaisuusfoorumiin oli kutsuttu vaikuttava määrä puolueen aktiiveja. Arviolta tuhatkunta demaria keskuteli 2000-luvun haasteista ja poliittisen toiminnan muutostarpeista. Tuttuja oli paljon: juttelin pitkään mm. Maria Guzeninan kanssa ja ay-puolen vaikuttajan Matti Putkosen kanssa. Pääsin myös MTV3 -haastatteluun, jota tehtiin ad hoc paikanpäällä. En tiedä tuliko se koskaan ulos, mutta tv-kameroiden edessä on joka tapauksessa mieleenpainuvaa käydä.

Nostan kaksi asiaa foorumista yli muiden: ensinnäkin kokoontumisen järjestelyt olivat tavanomaisesta poikkeavia. Kerrankin kunnon edellytyksen kovan tason keskustelulle. Juontajana alkukeskustelussa oli Tommy Tabermann ja mukana useita eri henkilöitä lavalla kivasti aseteltuna. Edessä keskustelivat ”päätähdet” ja hieman taaempana lavalla alustajat. Yleisöltä pyydettiin lyhyitä kommentteja. Tämän järjestelyn toisin mielelläni Oulun piiriin. Perinteinen kokousten rakenne, jossa puhujat peräjälkeen pitävät monologeja, on täysin ajasta jäänyt.

Toinen kohokohta oli STTK:n pääsihteeri Leila Kostiaisen alustus. Hän toi esiin suomalaisen yhteiskunnan toimihenkilöistymisen. Työntekijäasemassa olevien palkansaajien määrä on tällä hetkellä noin 800 000 ja määrä on laskussa. Toimihenkilöitä on jo 1,2 miljoonaa ja määrä on kasvussa. Tämä kehitys on on otettava politiikassakin terävämmin huomioon. Kuinka tehdä politiikkaa, joka vetoaa kasvavaan keskiluokkaan, kadottamatta SDP:n ainutlaatuista piirrettä olla aina heikomman puolella? Vastaus lähtee varmasti arvoista ja järkevästä käytännön politiikasta, ja ennenkaikkea taas arvoista.

Kommentit

  1. Hei, niinpä tosiaan pääsinkin kymmenen uutisiin. Vähän jännitti, myönnetään. Kommentissani totesin, ettei keskustelua puoluejohdosta voi tyrehdyttää ja että se on lähtökohtaisesti kuitenkin positiivinen ilmiö. Näin sanoin, sillä onhan sosialidemokraattinen liike niin vahva vaikuttaja, että luulisi puoluejohtoa kohtaan olevan kiinnostusta.

Jätä kommentti