Tasa-arvon asialla

Viikon vaihteessa sain suuren kunnian edustaa Suomea Irlannissa. Eduskunnan naisverkosto, jonka puheenjohtaja olen, sai kutsun kautta aikain ensimmäiseen parlamenttien naisverkostojen kokoukseen Dublinissa. Irlannin parlamentin naisverkoston puheenjohtaja Catherine Martin oli kutsunut ympäri maailmaa naisparlamentaarikkoja juhlistamaan maansa naisten äänioikeuden 100-vuotisjuhlaa ja edistysaskelia naisten oikeuksissa, mm. tuoretta kansanäänestystä poistaa aborttikielto maan perustuslaista.

Osallistujia oli yli 40 maasta, kaukaisimmat Australiasta ja Uudesta-Seelannista. Afrikan maista oli erityisen paljon osallistujia. Suomesta meitä olisi kaksi, minun lisäkseni kansanedustaja Eeva-Maria Maijala (kesk.) Lapista.

Saimme Eeva-Marian kanssa huomata, ettei Suomen asema tasa-arvon mallimaana ole enää mitenkään itsestäänselvää. Muut maat menevät nyt vauhdilla eteenpäin, samaan aikaan kun meillä tasa-arvotyö on pudonnut asialistalla alaspäin. Minulta pyydettiin paneelikeskustelun yhteydessä yleisöpuheenvuoro, eikä maamme asema ensimmäisenä täydet poliittiset oikeudet naisille (ja miehille) antaneena maana ollut lainkaan tiedossa, päinvastoin se kiistettiin.

Edustavuus on jo monessa parlamentissa Suomea edellä; tällä hetkellä korkein osuus naisia parlamentissa on Ruandassa, 60%. Suomessa nyt 41,5%. Serbia nousi myös esille maana, jossa lähes kaikki keskeiset poliittiset tehtävät ovat naisten hallussa. Naisten määrä on maailman parlamenteissa lisääntynyt, mutta todellinen valta ei kongressin havaintojen mukaan jakaudu näiden lukujen suhteessa.

Kongressiin antia oli havainto, että tasa-arvotyössä keskustelunaiheet ovat kaikkialla samat. Palkkaerot, naisten pieni osuus johtopaikoilla, hoivavastuun jakautuminen sekä seksuaalinen häirintä ovat ongelmia kaikkialla. Yhteinen havainto oli myös tasa-arvon taantuminen monin paikoin. Naisten asema ei kohene itsestään, vaan vaatii työtä. Kongressi oli kaikille voimaannuttava. Syntyi monia uusia yhteyksiä, verkostoja ja ahaa-elämyksiä.

Irlanti oli panostanut kongressiin huomattavan paljon. Kongressille puhuivat kaikki eturivin poliitikot: tasavallan presidentti Michael D. Higgins, pääministeri Leo Varadkar ja parlamentin puhemies Seán Ó Fearghaíl. Paikka oli maan arvokkain, Dublin Castle. Feminismiä edistettiin niin naisten kuin miesten toimesta ylpeästi ja kaikkien yhteisenä asiana. Maan synkästä historiasta naisten oikeuksien osalta puhuttiin avoimesti.

Kongressi otti lopuksi kantaa, jossa mm. kehotetaan perustamaan kaikkiin maailman parlamentteihin naisverkosto. Julkilausuma alla.

Nähtäväksi jää saako naisverkostojen välinen yhteydenpito jatkoa. Paikalla ollut Mongolian edustaja tarjoutui mahdollisen seuraavan kongressin järjestäjäksi. Tasa-arvo etenee kaikkialla, vaikka toisaalta on nähtävissä vastakkaisia virtauksia – puheissa viitattiin usein esimerkiksi Trumpin edesottamuksiin. Kansainvälisessä tasa-arvotyössä Suomenkin on syytä olla mukana, oikeilla teoilla eikä pelkillä juhlapuheilla.

Kongressin yhteydessä Suomen suurlähettiläs Jaana Teckenberg järjesti meille illallisen residenssissään. Tapaamisen aiheena oli erityisesti Brexit ja Suomen EU-puheenjohtajuus. Irlannin EU-politiikan keskeisin aihe on Brexit, jonka vaikutuksiin on huolellisesti varauduttu. Pahin skenaario on tilanne, jossa Pohjois-Irlannin ja Irlannin väliin nousisi uusi raja. Maillamme on paljon yhteistä, ja pienten maiden yhteistyötä on syytä vahvistaa unionissa.

Kongressin ohjelma

Kongressin julkilausuma

Kommentit

Jätä kommentti