Tänään on naisten palkkapäivä

Naisten ja miesten tuloerot ovat jämähtäneet paikoilleen. Tilastot kertovat, että naisten keskiansiot ovat olleet jo pitkään noin 80 prosenttia miesten ansioista ja palkkaero säilyy ennallaan vuodesta toiseen. Verrattuna miesten ansioihin naisten koko vuoden palkka on kertynyt tänään – loppuvuonna eivät naiset enää tee tiliä.

Palkkaerojen tasoittumista on havaittavissa vain yksityisellä sektorilla, sielläkin muutokset ovat niin vähäisiä, että niiden havaitsemiseen ei arkikokemus riitä, vaan tarvitaan tilastotietoa.

Kunnilla ja valtiolla palkkaerot ovat kasvaneet ja ne kasvavat yhä koko työuran ajan. Suurimmillaan palkkaerot ovat eläkeiän kynnyksellä. Mies tienaa silloin valtiolla keskimäärin noin tuhat euroa ja kunnissa 850 euroa naista enemmän kuukaudessa.

Naisten ja miesten palkkojen erotusta ei kavenneta pelkästään lainoppineiden keinoin, sillä erojen suurin syy ei ole sellaisessa palkkasyrjinnässä, joka voitaisiin käräjillä todeksi näyttää. Naiset ja miehet tekevät erilaisia töitä. Miesten kokonaisansioihin vaikuttavat myös erilaiset lisät ja pidempi vuosityöaika. Kysymys ei olekaan siitä, etteikö työmies olisi palkkaansa ansainnut. Kysymys on siitä, että naiset ajautuvat työurille, joissa ansiot ovat pienemmät.

Naisten matalapalkka-urille ajautumisesta puhuminen on perusteltua: naisilla on taitoja ja kykyjä, jotka voitaisiin mitata työmarkkinoilla ja mitata rahassa. Näiden kykyjen ja taitojen hyödyntäminen vaatii työmarkkinoiden rakenteen muuttumista ja koko yhteiskuntarakenteen muuttumista. Työelämän pitäisi joustaa siten, että sekä naiset että miehet voivat osallistua työhön ja kantaa vastuuta perheiden hoivasta. Yhteiskunnan rakenteiden pitäisi kannustaa nuoria naisia vaativiin tehtäviin, vaativille työurille.

Nyky-Suomessa vanhakantaisten arvojen nousu ei lupaa hyvää tasa-arvolle. Hallitus ei tavoittele samapalkkaisuutta. Päätös lopettaa lasten oikeus varhaiskasvatukseen vaikeuttaa työn ja perhe-elämän yhteensovittamista. Toivosta ei silti pidä luopua: naisten koulutustaso on ohittanut miesten tason. Muutama sukupolvi sitten tätä olisi pidetty mahdottomana. Myös työelämän tasa-arvo on mahdollinen.

 

Kommentit

  1. Ajautuvatko vai hakeutuvat? Tietääkseni Suomessa ihmisillä on vapaus tehdä valintoja ja nämä pohjautuvat omiin preferensseihin. Eräs tuntemani Tradenomi valmistuessaan halusi lähteä au pairiksi. Kysyin, miksi et hae oman alasi töihin, johon hän vastasi, että hän haluaa nähdä maailmaa. Rakenteet ovat Suomessa samat miehille ja naisille (poikkeuksena miesten pakollinen armeijapalvelus) Mikä Suomessa ajaa naiset matalapalkkaisiin töihin? “Vanhankantaisten arvojen nousu” kuulostaa kovin epätodennäköiseltä, kun joka paikasta toitotetaan, että tee työtä, joka tekee onnelliseksi. Ns. kovapalkkaisista aloista, esimerkiksi v. 2014 (valtiotieteellinen) taloustiedettä opiskelemaan pääseistä 19% olivat naisia. Toisaalta esimerkiksi kampaamoalalta ylivoimainen enemmistö on naisia. Miehet ja naiset sattuvat preferoimaan tiettyjä asioita. [hiukan kärjistäen] Miehet pitävät tietyistä urheiluista — naiset toisista. Miehet pitävät autoista — naiset muodista. Miehet pitävät jostain töistä — naiset toisista.

Jätä kommentti