Suomi vältti umpikujan

Mikä alku edustajakaudelle. Eilinen päivä painuu kansakunnan muistiin hetkenä, jolloin Suomi otti rohkean askeleen uuteen ja käynnisti rahoitusmarkkinoiden suunnanmuutoksen. SDP:n ja kokoomuksen neuvottelutulos sisältää ratkaisun Euroopan valtionvelkakriisiin ja esti tämän maan ajautumisen umpikujaan. Mikä päivä! Urheilutermein: tuntuu mahtavalta. Hyvä Suomi!

Erotettakaan heti alkuun kaksi asiaa ja kerrottakoon kolmas. Nyt saavutettu ratkaisu ei muuta Suomen EU-linjaa. Se pysyy samana: Suomi ei ole eroamassa eurosta saati EU:sta. Olemme vahvasti mukana. Suomi on vastuullinen ja rakentava jäsenmaa. Sen sijaan EU-tukipolitiikan linja muuttuu. Edellisen hallituksen linja EU-maiden rahoituskriisin ratkaisussa ei jatku, vaan linja velkaantuneiden maiden tukeen on nyt oleellisesti tiukempi.

Se kolmas seikka: SDP:n jo vaalien alla vahvasti esillä pitämä sijoittajavastuu on ratkaisujen lähtökohta. Tiistain eduskuntaryhmän kokouksessa linjaamamme kuuden kohdan sijoittavastuiden periaatteet ovat saavutetussa neuvottelutuloksessa sisällä. Tässä yhteydessä täytyy nostaa hattua kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Kataiselle, joka osoitti valtiomiesmäistä vastaantuloa. Sopuratkaisu syntyi. Tämä on Suomea parhaimmillaan: vaikeiden ratkaisujen edessä oppiriitojen ei anneta ajaa maata karille, vaan uppiniskaisuudesta tingitään yhteistyön hyväksi.

Nyt tehty sopimus on kokonaisratkaisu ja sellaisenan tulevan hallituksen EU-talouskriisipolitiikan linja. Linja koskee Suomen kantaa Portugalin tukeen, väliaikaiseen vakausrahastoon ja pysyvään vakausmekanismiin sekä kauaskantoisimpana Suomen linjaa rahoitusjärjestelmän pelisääntöjen muutokseen. Suomi kiirehtii sekä rahoitusmarkkinaveron että pankkiveron käyttööottoa.

Portugalin osalta Suomen ehto on, että Portugali käynnistää neuvottelut yksityisten lainanantajiensa kanssa näiden pysymiseksi maassa. Lisäksi Portugalin on myytävä omaisuuttaan maksuvalmiutensa turvaamiseksi.

Olennaista on, että Suomi tekee jatkossa stopin vastikkeettomalle tuelle. Tulevissa ratkaisuissa Suomi vaatii takauksilleen vakuudet. Tämä on erittäin painava linjaus – paino sanalla ’erittäin’. Vakuuksien vaatiminen rajaa Suomen kokonaisvastuut (Portugali mukaanlukien) noin kolmeen miljardiin. Jatkossa, jos ja kun Suomi osallistuu tukipaketteihin, suomalaiset veronmaksajat saavat takauksilleen täydet vakuudet. Tämä koskee esimerkiksi esillä ollutta Kreikan mahdollista lisärahoitusta.

On ymmärrettävä, ettei Suomen kanta ole EU:ssa läpihuutojuttu. Linja tulee aiheuttamaan kiehuntaa. Toisaalta linja on vastuullinen: Suomi ei esitä ehdotonta ei:tä, vaan tarjoamme ratkaisun kriisin hoitoon. On ymmärrettävä sekin, ettei tällaisia vaatimuksia esitetä EU:lle yhtenään. Tämä ratkaisu syö pääomaa, jota aiemmat sukupolvet ja päättäjät ovat meille kerryttäneet. Suomi esittää nyt omat ehtonsa, ja muut EU-maat tekevät sen mukaisesti omat päätöksensä. Suomen ratkaisu ei aja meitä nurkkaan, vaan avaa ikkunan rahoituskriisin kestävälle hoidolle.

SDP:n ja kokoomuksen ratkaisun merkitystä ei voi liikaa korostaa. Kansainvälisen yhteisön mielenkiinto kohdistui pieneen Suomeen: kaataisiko Suomi yhdessä neuvotellun rahoituspaketin. Ajovaloista nousi ennen kaikkea yksi johtaja: SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen. Poikkeuksellista vahvuutta osoittaen Urpilainen veti homman maaliin.

Mutta perussuomalaisille tämä ei valitettavasti kelpaa. Ovi hallitukseen olisi ollut auki, mutta Soini johdattaa joukkonsa oppositioon. Edes se, että Suomen vastuut selvästi laskevat, ei riittänyt. EU-allergia ajoi sen ohi, että hallituksessa perussuomalaiset olisivat voineet hoitaa kotimaan asioita.

Mutta kerran vielä: hyvä Suomi! Tämän jälkeen ei voi muuta sanoa kuin että voitamme varmasti vielä euroviisutkin.

Da da dam!

Kommentit

  1. Turvataanko tällä tiukkojen yksityistämisehtojen paketilla, että Portugalin heikoimmassakin asemassa olevien olosuhteet paranevat? Vai onko solidaarisuus vain Suomen sisäistä?

  2. Politiikassa tuntuu olevan jännitystä yhtä paljon kuin euroviisuissa! Onneksi olet siellä, siis eduskunnassa, ei viisuissa. Sinun puheenvuorosi ovat harkittuja, älä jätä niitä käyttämättä.

Jätä kommentti