Sote-uudistus maaliin

Juhannuksen jälkiviikolla on sosiaali- ja terveysalalta tullut vihdoin hyviä uutisia. Sote-ratkaisussa saatiin aikaan ratkaisu, jonka avainsana on turvallisuus. Turvaa tulee sekä palveluiden tarvitsijoille että palvelutuotannolle, joka työllistää paljon etenkin naisia. Kun ratkaisu on käytännössä kaikkien puolueiden yhteinen, sen toteutumiseenkin voi suhtautua turvallisin mielin.

Viisi suurta sote-aluetta ottaa vastuun sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisestä. Järjestämispäätöksiä tehtäessä palveluiden tuottamisen vastuu voidaan pysyttää julkisella sektorilla. Julkisen sektorin vahva asema on tärkeä meille pohjoisen ja itäisen Suomen asukkaille: meidän alueillamme ei terveysmarkkinoille välttämättä syntyisi riittävästi kilpailua kohtuuhintoja ja hyvää laatua turvaamaan.

Sote-ratkaisu turvaa samalla naisvaltaisen alan työpaikkoja ja työehtoja. Keikkatyönantajien sijaan sosiaali- ja terveysalalla työllistytään jatkossakin pääosin kuntasektorille.

Ratkaisua kritisoinut yksityinen terveyspalveluala voi sekin olla tulevaisuuteen tyytyväinen. Tästä saatiin hyviä keskikesän uutisia: yksityinen Esperi Care Oy ilmoitti palkkaavansa yli tuhat työntekijää. Näistä 700 on hoitoalan ammattilaisia ja loput saavat työtä tukitoiminnoissa. Lukuun ei sisälly investointiohjelman myötä tulevat sadat rakentamisen työpaikat.

Suomen sosiaali- ja terveysalan tulevaisuus voidaan rakentaa vakaalle pohjalle. Perustan on oltava julkisen sektorin omassa työssä, mutta tilaa on myös yksityisille yrityksille. Olennaista on, että palveluiden saatavuus paranee: lääkäriin on päästävä kun tarve on.

Kommentit

Jätä kommentti