SDP:n on mahdollista onnistua

SDP:n matalia gallup-lukuja pohtiessa on hyvä panna merkille, ettei ilmiö ole vain kotimainen. Heikko kannatus koettelee lähes kaikkia eurooppalaisia demaripuolueita. Kyse ei siten ole yksittäisistä ihmisistä tai iskulauseista.

Poliittinen ilmapiiri näyttää polarisoituvan. Liikkeet joilla on oma selkeä linja menestyvät. Jakolinja näyttää kehittyvän akselille konservatiivit – liberaalit.
Kansallismielinen konservatismi voimistuu, ja aate on monin paikoin avoimen maahanmuuttovastainen ja rasistinen. Kuvaan kuuluu sukupuoleen katsomatta sovinistinen asenne naisiin, joille osoitetaan paikkaa kodin hoito- ja hoivatyössä.

Vastavoimaksi nousee liberaaleja arvoja korostava internationalismi, mikä näyttäytyi voitokkaana mm. Ranskan vaaleissa.

Tässä polariteetissa sosialidemokratiaan ei lataudu energiaa, ellei se selvästi ilmennä jompaakumpaa.

Alun perin sosialidemokratia oli vanhoja rakenteita purkava, yhteiskuntaa uudistava edistyksellinen liike, minkä mm. kansainvälisen liikkeemme oppi-isä Bernstein määritti liberaaliksi.
Tänä päivänä meidät liian usein tulkitaan vanhojen rakenteiden konservatiivisiksi ylläpitäjiksi. Suhteessa aikamme kysymyksiin linja on jäänyt epäselväksi.

SDP voi nousta moderniksi kansanliikkeeksi edistyksellisellä politiikalla. Arvojamme ei pidä edes yrittää sovittaa konservatismiin. Linjamme on oltava liberaali. On oltava rohkeutta edistää avointa kansainvälistä yhteistyötä ja ihmisoikeuksia. Eurooppa-politiikassa, ympäristö- ja ilmastopolitiikassa sekä feminismiin liittyvissä kysymyksissä on oltava aloitteellinen. YK:n Agenda2030 on sosialidemokraattinen ohjelma – valmis omaksi otettavaksi. Hyviä kaupunkipolitiikan avauksia on tuettava eheällä viestillä kautta linjan.

Sosialidemokratia ei kuitenkaan olisi sosialidemokratia ilman vahvaa painotusta yhteisvastuuseen ja tasa-arvoon. Tehtävämme on huolehtia eriarvoisuuden vähentämisestä. Se tehdään yhteistyössä ay-liikkeen kanssa ja toteutuu parhaiten pohjoismaisessa hyvinvointivaltiossa, joka on vietävä uudelle vuosikymmenelle.

SDP:n on mahdollista onnistua, mutta se vaatii rohkeutta ottaa kantaa.

Tytti Tuppurainen
kansanedustaja

Kolumni Demokraatissa 21.9.2017

Kommentit

Jätä kommentti