Satavuotias Suomi on juhlan arvoinen

Suomi syntyi keskelle suursodan maailmaa, köyhänä, sisäisesti kahtiajakautuneena ja vailla kansainvälisen yhteisön tukea. Itsenäisyyden säilyminen ja demokratian turvaaminen olivat ihme. Vielä ensimmäisenkin itsenäisyyspäivän jälkeen on ollut hetkiä, jolloin selviäminen ei ole ollut itsestään selvää.

Meidän sukupolvemme ongelmat ovat eri mittakaavassa. Vaikka köyhyyttä ei ole poistettu, olemme yksi maailman tasa-arvoisimpia maita, hyvinvointivaltio millä mittarilla tahansa. Poliittisiin erimielisyyksiin on vaikea kuvitella väkivaltaa, todellista kahtiajakautumista. Euroopan unionin jäsenenä olemme paremmin turvassa kuin koskaan aiemmin.

Satavuotiaalla Suomella on paljon ilonaiheita. Olemme yhä kansainvälisten tutkimusten mukaan kouluosaamisen huippua. Suomalaiset tytöt ovat parhaimpien joukossa, eikä ole mitään syytä epäillä, etteivätkö pojat saa heitä osaamisessa kiinni.
Tuore aihe tyytyväisyyteen on suomalaisten parantunut asenne maahanmuuttoa kohtaan. Enemmistö ei pidä maahanmuuttoa ongelmana. Enemmistö haluaa antaa ihmisten muuttaa tänne pakoon vainoa tai tekemään työtä. Avoin Suomi on itsevarma ja vahva.

*

Menen huomenna 6.12. mieheni kanssa juhlistamaan satavuotiasta itsenäistä Suomea Tasavallan Presidentin vastaanotolle. Juhlaa varten on pukutaiteilija Sinikka Nikander tehnyt minulle upean puvun. Puku on nimeltään ”Suomen neito”. 100-vuotisjuhlavuonna kunnioitetaan maamme itsenäisyyttä.
Sinikka kertoo, että idea pukuun lähti Suomen kartasta ja sen muodostamasta neidon hahmosta. Kartan neidolla on vain yksi käsi. Puvussa on yksi hiha, ja hihaton käsi on vapaa, itsenäinen. Suomen neidon kuvituksissa neidon helmat liehuvat tuulessa vapaina, ja siksi puvun materiaalit ovat kevyitä ja liikkuvia.

– Suomen neito nähdään vahvana ja ylväänä, ja sitä myös suunnittelemani puku on. Vahva, ylväs ja vapaa. Pukuun valitsin kultaseppä Carina Blomqvistin korvakorut nimeltä ”Hetkessä”, Nikander kertoo.

Juhlailmeen minulle loihtivat tänä vuonna 75-vuotta täyttäneen oululaisen Salon Virhon ammattilaiset. Meikistä vastaa Hanna Saarinen, ja kampauksen tekee Rane Isola.

Tämä on jo neljäs kerta, kun Sinikka Nikander ja Carina Blomqvist sekä Salon Virho vastaavat yhdessä juhlalookistani. Näiden upeiden kädentaitajien työ ansaitsee jo etukäteen kiitoksen.

On juhlan aika. Hyvää itsenäisyyspäivää kaikille!

Kommentit

Jätä kommentti