Ruuan tuotantoa voi lisätä

Maapallon väestönkasvu on hidastunut jo yli puoli vuosisataa. Tuore YK:n väestöennuste ei tätä tosiasiaa muuksi muuta.

Samaan aikaan maailmanlopun ennustajat ovat maalailleet uhkakuvia väestöräjähdyksestä ja ruuan loppumisesta. Tähän sortui myös Kaleva pääkirjoituksessaan 31.7.

Ruuan tuotanto suhteessa väestöön ei ole vähentynyt, ja ylipaino on noussut aliravitsemuksen rinnalle maailman terveysongelmien aiheuttajana.
Ei ole mitään syytä epäillä, etteikö elintarviketuotantoa voida kasvattaa ekologisesti kestävällä tavalla myös tulevaisuudessa. Globaalin ruokaturvan edellyttämät investoinnit kehittyvien maiden maatalouteen ja elintarvikekaupan infrastruktuuriin eivät esim. YK:n elintarvikejärjestön FAO:n mukaan ole kohtuuttoman suuria. Maatalouden kansainvälisen kaupan vapauttaminen toki auttaisi asiaa.

Korkealaatuisella suomalaisella ruualla on myös lupaava tulevaisuus: suomalainen ruoka on puhdasta ja kestävällä tavalla tuotettua. Maapallon kasvava kulutuskykyinen keskiluokka arvostaa sitä varmasti.

Pääkirjoituksen vihjailut siirtolaistulvista ovat vastuuttomia tämän hetken jo kylliksi jännitteisessä ilmapiirissä. Oikeaan sen sijaan osui huomio kehittyvien maiden naisten koulutuksen ja itsemääräämisoikeuden parantamisesta. Tähän vaikutetaan kehitysyhteistyöllä, mitä nykyinen maamme hallitus on ikävä kyllä päättänyt leikata yli kolmanneksella.

Kommentit

  1. Mistä tällainen harhaluulo on peräisin, että vain meillä Suomessa on ruoka puhdasta? Kestävällä tavalla tuotettua? Tuon voi sanoa
    kuka vaan ja mistä vaan…mutta mitä se tarkoittaa ja miten se edistää minun terveyttäni? Saanko lisää elinvuosia? Minäpä kerron Tytti miten se menee….vain me suomalaiset olemme niin typeriä, että maksamme pelkän mainoslauseen huumaamana maailman kalleinta ruokaa. Kerropa minulle mitä me myydään muualle ja millä hinnalla? Ja millä kapasiteetilla? Olemme osa Pohjolaa missä kuulumme pääosin seitesemänteen vyöhykkeeseen, joka tarkoittaa kitukasvuista aluetta. Palaammeko takaisin maatalousmaaksi? Mistä saamme aurinkoa kun sade ei meinaa millään loppua ja mansikoita pitäisi toimittaa Espanjaan laivakuorma päivässä? Lähetetään sieniä tilalle, niinkö? Satutko tietämään, että jo Keski-Euroopassa saadaan 2 satokautta?
    Keskitypä oleelliseen Tytti, äläkä rupea hoopoilemaan.

Jätä kommentti