Puhe SDP:n 45. puoluekokouksessa

Puhe

Tytti Tuppurainen

Puhe Lahdessa SDP:n 45. puoluekokouksen puheenjohtajavaalissa 3.2.2017

Hyvät puoluekokousedustajat, hyvää Valon päivää!

Hyvät toverit, bästa kamrater,

Maailma on muuttunut. Meille sanottiin vielä äsken, että olisimme työmme tehneet, mutta se on eilispäivän puhetta se. Tänään meitä tarvitaan taas siihen, mikä on kaikkein tärkeintä: rauhan ja vakauden turvaamiseen, ihmisten ja ympäristön hyvinvoinnin turvaamiseen, tasa-arvon puolustamiseen.

Joulunpyhinä fundeeramani politiikan kysymykset ovat kuluneen kuukauden aikana osoittautuneet valitettavan ajankohtaisiksi. Yhdysvaltain uusi presidentti etääntyy niistä oikeusvaltion ja ihmisoikeuksien periaatteista, joita olemme natsismin jälkeen rakentaneet. Sota Itä-Ukrainassa on kiihtynyt. Euroopassa äärioikeisto vahvistuu, rajoja vaaditaan kiinni. Ilmastonmuutos kielletään. Totuus hautautuu valemedian ja populistien vyörytykseen. Ihmisyyden ääni uhkaa hukkua.

Muutos on ilmeinen myös taloudessa. Maailmantalous, sääntöihin ja sopimuksiin perustuva kansainvälinen kauppa, on ajautumassa kaaokseen ja kauppasotiin. Avoimen talouden tilalle astuu protektionismi, mikä ei Suomen kaltaiselle viennistä riippuvalle maalle anna mitään hyvää.

Uhkat ovat todellisia. Ne vaativat meiltä vastausta. Emme voi politiikassa käsitellä vain niitä asioita, joita haluamme käsitellä. Oppositiojohtajan on osattava ottaa kantaa kansainvälisen politiikan polttaviin kysymyksiin, tulevan pääministerin tärkeä tehtävä on johtaa maamme Eurooppa-politiikkaa.

Onneksi on nähtävissä valoa.

Bästa kamrater,

Det finns växande politiska krafter inom europeiska unionen och annanstans i världen, som vill motstå ytterlighetsrörelserna och nationalistisk populism. Det behövs mod och kraft.

Sosialidemokraattien on otettava aloite käsiinsä, on otettava johtajuus. Se on historiallinen tehtävämme tässä ajassa. Tavallisille ihmisille on tarjottava uskottava näky paremmasta huomisesta, on tarjottava parempaa politiikkaa.

Kun puhumme tavallisista ihmisistä, keitä oikein tarkoitamme? Tähän maahan on syntynyt uusi hiljainen enemmistö. He ovat niitä miehiä ja naisia, usein perheellisiä, jotka päivästä toiseen lähtevät töihin, maksavat veronsa, kirjautuvat työttömiksi työnhakijoiksi, tarttuvat työtarjouksiin, koettavat selviytyä lastensa harrastuksista.
He ovat eläkkeensaajia, jotka sinnittelevät pienillä tuloilla ja ovat huolissaan saavatko hoivaa sitä tarvitessaan. He ovat niitä, jotka eivät pidä melua itsestään somessa tai ahnehdi aina vain lisää.

Meidän sosialidemokraattien on oltava heidän äänensä. Kyse on siitä, että huomennakin on työtä, että lapsilla on varaa harrastaa, että isovanhemmista huolehditaan. Että omalla työllä ja yrittäjyydellä tulee toimeen ja että työttömyyden, sairauden ja vanhuuden varalle on turva.

Tämä uusi hiljainen enemmistö on se, jonka asioiden aika on nyt.

Mutta hyvät toverit, populistien kanssa emme voi mennä huutokauppaan. Kun olen puhunut maltillisista uudistuksista, niin tarkoitan juuri sitä. Meidän on aina perustettava politiikkamme tosiasioihin ja tutkittuun tietoon ja uskottaviin taloudellisiin resursseihin. Emme lunasta suomalaisten luottamusta lupaamalla kaikkea hyvää kaikille, kun taloudessa on kenties pitkäänkin jatkuva hitaan kasvun aika. On oltava ryhtiä sanoa, että julkinen talous vaatii tasapainottamista ja että rakenteellisia uudistuksia tarvitaan.

Meidän valintamme on jo varhaislapsuudesta alkavan eriarvoisuuden vähentäminen. Tavoittelemme investointeja koulutukseen, osaamiseen ja sivistykseen. Teemme sen kautta linjan subjektiivisesta päivähoidosta aina tieteen huippuihin. Puutumme pitkäaikaistyöttömyyteen ja huolehdimme, että pienelläkin palkalla tulee toimeen. Arvostamme ammattiyhdistystoimintaa ja sopimusyhteiskuntaa. Turvaamme vähemmistöjen oikeudet. SDP on feministinen puolue.

Hyvät kuulijat,

meidät on valittu hoitamaan tavallisten ihmisten asioita. Ne ovat tärkeitä asioita. Me huolehdimme vanhustenhuollon hoitajamitoituksesta, perhevapaiden uudistuksesta, työttömyysturvan kehittämisestä. Olen ollut tässä puolueessa pian kaksikymmentä vuotta ja tiedän, mitä arkisten asioiden hoitaminen on. On kuitenkin jotakin enemmän, minkä vuoksi olen pysynyt mukana niin myötä- kuin vastoinkäymisissä. Liikkeemme sanoma on universaali, sillä on annettavaa jokaiselle.

Sosialidemokratia on vastaus aikamme haasteisiin.

Hyvät toverit, on sanottu, että puolueen historiallinen tehtävä on suurempi kuin yhden ihmisen valitseminen, mutta nyt tarvitaan johtajuutta. Vi kan göra bättre ifrån oss.

Johtajuuteni tähtää siihen, että edistys voittaa taantumuksen ja että järki voittaa maailmassa. SDP:stä tehdään kaikkien puolue, joka katkaisee käynnissä olevan huonon kierteen ja tuo inhimillistä lämpöä ja pimeyteen valoa.