Panostuksia Haapajärvi – Äänekoski –rataan

Panostuksia Haapajärvi – Äänekoski –rataan

Tiedote 2.6.2014

Tuppurainen penää panostuksia Haapajärvi – Äänekoski –rataan

Metsä Groupiin kuuluva Metsä Fibre valmistelee biotuotetehtaan rakentamista Äänekoskelle. Tehtaan on tarkoitus olla toiminnassa 2017. Noin miljardi euroa maksava tehdas olisi metsäteollisuuden historian suurin investointi Suomessa. Suunnitellun tehtaan sellukapasiteetti on 1,3 miljoonaa tonnia vuodessa, ja se lisää kuitupuun käyttöä Suomessa noin 4 miljoonalla kuutiolla eli noin 10 prosentilla vuodessa. Oululainen kansanedustaja (sd.) Tytti Tuppurainen on suurinvestoinnista hyvillään.

– Meidän on nyt tehtävä hartiavoimin töitä, jotta investointi toteutuu. Olosuhteiden on oltava kunnossa, Tuppurainen vaatii.

Tehtaan puuraaka-aineen hankinta ulottuu laajalle alueelle ja edellyttää toimivan logistisen ketjun rakentamista. Haapajärvi-Äänekoski -radan tavaraliikenteen keskinopeus on tällä hetkellä vaatimaton 40–80 km/h. Myös radan turva- ja ohjausjärjestelmät ovat puutteelliset.

– Ääneskoskelta Haapajärvelle kulkevaa rataosuutta on laiminlyöty pitkään. Nyt kunnostustoimia tarvitaan, jotta Äänekoskelle suunnitellun biotuotetehtaan raaka-aineiden kotimaisuus saadaan turvattua.

Investoinnit Haapajärvi-Äänekoski-osuudelle olisivat tuottavia jo lyhyellä aikavälillä. Pidemmällä tähtäimellä ne mahdollistaisivat Jyväskylä-Oulu –yhteyden kehittämisen tavaraliikenteen, ja mahdollisesti jopa henkilöliikenteen tarpeisiin.

– Metsä Fibren biotuotetehtaalla on toteutuessaan laajoja työllistämisvaikutuksia. Meidän on varmistettava, että hyödyt jäävät mitä suurimmissa määrin Suomeen. Toimivat yhteydet ovat perusedellytys raaka-aineen toimittamiselle, huomauttaa Tuppurainen.

Tuppurainen on jättänyt aiheesta hallitukselle kirjallisen kysymyksen.

 

Kommentit

Jätä kommentti