Oulussa on tulevaisuutta Stockmannillekin

Uutinen Oulun Stockmannin sulkemisesta vetää apeaksi. Olemme varmasti eniten pahoillaan katoavista työpaikoista. Stockmannilla palvelutyötä tekevät ihmiset ovat huippuammattilaisia, mutta nykytilanteessa parhaillakin on vaikeaa löytää uutta työpaikkaa. Sen ohella harmittaa myös tavaratalon sulkemisen merkitys Oulun keskustan ja koko kaupungin kehittämiselle.

Nyt on aika kiinnittää huomio palvelualojen toimintaedellytyksiin. On toki niin, että Suomi elää viennistä ja teollisuus ja teknologia on viennin selkäranka. Silti vientialat eivät yksin riitä turvaamaan työllisyyttä ja hyvinvointia. Työpaikat ovat ennen muuta palvelualoilla.

Naisvaltaisella kaupan alalla työtä tehdään usein turvattomissa oloissa, yksin ja ilta-aikaan. Ja nyt päällä on jatkuvasti kiristyvä taloudellinen turvattomuus.

Palveluita ei pidä käsitellä minkäänlaisena kansantalouden kulupuolena. Palveluitakin viedään. Oululla on paljon vetovoimaa matkailulle: luontoa, merta ja kansainvälinen lentoasema. Sillä on oltava myös elävä keskusta, jossa matkailijat viihtyvät – ja keventävät kukkaroaan.

Huomio palveluihin ei saa olla pelkkä julistus. Käytännön toimia tarvitaan. SDP on ottanut tavoitteekseen pienten ja keskisuurten palkkojen verotuksen keventämisen. Se toisi ostovoimaa sekä antamalla liikkumavaraa tavallisille kotitalouksille että työllisyyttä lisäämällä. Julkinen talous on tasapainotettava, mutta ei se onnistu ajamalla kotien taloutta alas.

Oulun keskustassa on voinut elätellä toivetta siitä, että kaupungilla on elinvoimaa. Rakennustyön touhu ja toteutuvat suunnitelmat uudesta kauppakeskuksesta ovat rohkaisevia. Kun koko kaupungissa huolehditaan, että tarjolla on vielä kohtuuhintaisen ruuan, taloustavaroiden ja vaatteiden kauppoja, palvelurakenne vastaa monenlaiseen kysyntään.

Pörssiyhtiö Stockmannin kannattaisi tarkkaan harkita, haluaako se karata pois kaupungista, joka on selvinnyt vaikeuksistaan ennenkin. Venäjän-seikkailuista vetäytyminen voi olla järkevää, mutta Oulussa on tulevaisuutta.

Kommentit

Jätä kommentti