On rakennettava uusi konsensus Ouluun

Eilen Oulun kaupunginvaltuusto kokousti maratonkokouksessaan etäyhteyksin yli puolenyön.

Käsittelimme Oulun yliopiston keskustakampusta sekä kaupungin tulevaa kunnallisveroprosenttia.
On tärkeää, että Raksilan keskustakampusasia selvitetään huolellisesti, Oulun ja Oulun yliopiston menestys ja vetovoimaisuus ovat tärkeitä alueemme tulevaisuuden menestystekijöitä. Omaa kantaani en ole vielä lyönyt lukkoon, vaan maltan odottaa selvityksiä.

Veroprosentin suhteen on täysin vastuutonta esittää sellaisia prosentteja, jotka tarkoittaisivat yli 30 miljoonan euron leikkauksia kaupunginjohtajan esitykseen.
Kaupunginjohtaja Päivi Laajala esitti 1 prosentin korotusta, joka oli myös Oulun demarien kanta, mutta kaupunginhallituksen enemistö pudotti esityksen 0,5 prosenttiin. Valtuusto päätyi äänestysten kautta samaan, ja ensi vuoden tuloveroprosentti on Oulussa 20,5 prosenttia.

Myöhäisillan veroprosenttikeskustelussa käytiin outo kuvio: valtuutettu Junes Lokka esitti että korotusta ei tehtäisi lainkaan ja sai esitykselleen kokoomuksesta kannatuksen. Itse Lokan esityksestä (saati esiintymisestä) kokouksessa en valitettavasti ole yllättynyt. Sen sijaan olen todella ihmeissäni siitä, että kokoomus koki voivansa lähteä häntä peesaamaan. Tämä on uudenlaista toimintaa Oulun valtuustossa ja nähtäväksi jää, mitä tästä yhteisymmärryksestä seuraa, jääkö se yhteen kertaan.

Vielä tätäkin mietteliäämmäksi mieleni vetää se tapa, jolla valtuusto kävi kokouksessa keskustelua.

Yhdysvaltain vaaliviikon myötä olemme hetken eläneet tietynlaista poliitiikan renessanssia. Käytöstavat, maltti ja asiallisuus ovat tuntuneet tekevän paluuta. Viimeöisessä valtuustokeskustelussa tämä asiallisuuden paluu ei näkynyt. Käytettiin kovaa ja jopa asiatonta kieltä. Huudettiin. Syyteltiin. Puhuttiin päälle.

Asioiden sijaan riitelivät ihmiset. En ole törmännyt vastaavaan 20 kuntapolitiikan vuoteni aikana.

Seuraavat kuntavaalit siintävät jo reilun puolen vuoden päässä. Tämä on meille jokaiselle pohdinnan paikka. Millaisella tavalla toivomme, että yhteisistä asioistamme jatkossa päätetään?

On löydettävä malttia, säädyllisyyttä, kärsivällisyyttä ja pitkäjänteisyyttä. Oulu on ollut kuuluisa konsensuksesta. Se on rakennettava uudestaan.

Kommentit

Jätä kommentti