Oamkin kulttuurialat Oululle elämän eliksiiriä

Kaleva uutisoi viime torstaina 4.8. Oulun ammattikorkeakoulun säästöpaineista. Sipilän hallituksen koulutussäästöt osuvat rajusti myös Oamkiin, ja rahoituksen nykytasosta leikataan jopa kymmenen prosenttia. Ammattikorkeakoulun hallitus on vaikean tilanteen edessä joutuessaan päättämään mistä toiminnoista ja koulutusohjelmista säästetään.

Ammattikorkeakoulun hallitus tekee päätöksensä itsenäisesti, mutta on hyvä muistaa ettei se suinkaan ole tyhjiössä. Oamk on osa Oulua ja pohjoista, sen merkittävä aluekehittäjä ja vetovoimatekijä. Siksi kysymys leikkauksista koskettaa meitä kaikkia.

Oamk on Pohjois-Suomen ainoa kulttuurialan korkeakoulu, jonka musiikin ja tanssin koulutusohjelmilla on joiltain osin jopa valtakunnallinen palvelutehtävä. Esimerkiksi kansantanssin koulutusohjelma huolehtii kansallisesta elävän kulttuurin perinnöstä. Kirkkomusiikin koulutusohjelma vastaa laajasti erityisalallaan seurakuntien tarpeisiin.

Oululle ja laajemmin Pohjois-Suomelle musiikin ja tanssin koulutus on valtava rikkaus. Vastoin yleistä käsitystä näiltä aloilta myös työllistyy hyvin. Moni on rakentanut yrittäjyyttä esimerkiksi tanssinopettajan osaamisen varaan. Luovat alat ovat uutta työtä ja yritteliäisyyttä synnyttävä kasvuala – myös meillä pohjoisessa.

Oamkin kulttuurialan koulutus on myös tärkeä verkosto alueen muille kulttuurialan toimijoille. Esimerkiksi Oulun Kaupunginteatterille musiikin ja tanssin osaajat ovat tärkeä yhteistyöresurssi. Selvää on, että Oamkin säästöjen osuessa musiikkiin ja tanssiin haavoittuu koko alueen laajempi kulttuurin infrastruktuuri. Vaikutukset voivat olla arvaamattomia.

Alueen elinkeinoelämän on syytä olla hereillä. Muun muassa Kauppakamarin Jari P. Tuovinen kirjoitti ansiokkaasti viikonvaihteen Kalevassa Oulun vetovoimasta ja mahdollisesta kongressikeskuksesta. Mitkään kongressikeskukset eivät kuitenkaan riitä, ellei kaupungin seinien sisällä ole monipuolista henkistä kulttuuria ja sisältöä. Oulu on houkutteleva kohde niin satunnaisille kävijöille kuin pysyvästi asettuvillekin vain jos omaleimaisen kulttuurin ja taiteen tarjonta on tyydyttävää. Pohjan tälle luo koulutus, joka mahdollistaa oman alueen nuorten lahjakkuuksien harjaantua.

Toivon rehtori Jouko Paasolle ja ammattikorkeakoulun hallitukselle viisautta varjella ainutlaatuista kulttuurialan koulutusta.

Kommentit

Jätä kommentti