Nuoret ansaitsevat parempaa politiikkaa

Jätimme viime viikolla välikysymyksen Eduskunnan puhemiehelle vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtajan Atte Harjanteen, vasemmistoliiton Timo Furuholmin ja välikysymyksen ensimmäinen allekirjoittajan, SDP:n Nasima Razmyarin kanssa.

Kun Suomessa aikanaan säädettiin kaikille lapsille kuuluvasta oikeudesta käydä ilmainen peruskoulu, ei päätöstä tehty katsoen vain seuraavaan päivään. Jokaiselle lapselle kuuluvalla oikeudella saada peruskoulun tarjoamat taidot rakennettiin maamme lapsille ja nuorille polkua työhön ja toimeentuloon sekä turvatumpaan elämään tuleville vuosikymmenille.

Kun Sanna Marinin hallitus pidensi nuortemme oppioikeutta kattamaan lukion tai ammatilliset opinnot, emme katsoneet vain tätä hetkeä. Katsoimme vuosia ja vuosikymmeniä eteenpäin niihin hetkiin, kun nyt koulupolkuaan aloittelevat pienet ihmisenalut aikanaan siirtyvät työelämään, perustavat omia perheitään ja luovat toiveistaan totta.

Alkuvuoden vaalien alla puhuttiin paljon nuorista ja tulevaisuudesta. Silloin erityisesti kokoomus painotti nuorisomme tulevaisuudesta huolehtimista. Tässä tärkein viesti oli, että valtion velkaantumisen on loputtava. Myös perussuomalaiset omaksuivat nopeasti velkapuheen sanavaraston.

Kuten tiedämme, todellisuus osoittautui varsin toisenlaiseksi. Orpon ja Purran hallitus laati itselleen kovan ja kylmän hallitusohjelman. Tuon ohjelman ensimmäisiä tuotoksia ruoditaan nyt eduskunnassa hallituksen ensimmäisen budjetin käsittelyssä. Budjetti ei saa otetta taloudesta: velan ottamista jatketaan, jopa lisätään. Populismilla on lyhyet jäljet. On kuitenkin pysäyttävää, miten nopeasti ja täydellisesti hallituksessa hukattiin näkymä pidemmäs tulevaisuuteen. Nuorten asia unohtui.

Oikeistohallitus kohdistaa leikkauksiaan juuri sinne, missä huomista rakennetaan: maamme nuoriin. Tämä on vastuutonta politiikkaa.

Kylmää kyytiä on luvassa kohtuuttoman monelle. Jopa hallituksen oman sosiaaliturvaleikkausten kokonaisvaikutusten arvioinnin mukaan ikäryhmittäisessä tarkastelussa suurimmat vaikutukset kohdistuvat 18 – 24 vuotiaisiin. Opintotukea leikataan kun indeksikorotuksia ei tehdä. Asumistukea leikataan.

Eikä kyse ole ainoastaan sosiaaliturvasta tai opiskelevista nuorista. Kyse on nuorista, jotka haluaisivat hankkia ensimmäisen oman kodin. Heiltä viedään ensiasunnon ostajan veroetu. On käsittämätön arvovalinta ryhtyä verottamaan ensiasunnon ostajia.
Kyse on niistä nuorista, jotka ovat aloittamassa työelämässä. Heitä vastassa on hallituksen kaavailemat työelämäheikennykset ja epävarmuus: jatkuvat pätkätyöt, irtisanomiset entistä löyhemmin perustein, ensimmäisen päivän sairaussakko.

Erityisellä huolella seuraan hallituksen toimintaa niihin nuoriin liittyen, jotka kaipaavat arjessaan tukea ja ohjausta. On musertavaa, että hallitus on valmis leikkaamaan lastensuojelun jälkihoidosta kaksi vuotta. Nuo vuodet voivat olla vaikeista oloista omille jaloilleen kurkottavan nuoren elämässä ratkaisevat. On lyhytnäköistä hylätä nuori ottamaan näitä askeleita yksin.

On selvää, että maamme nuoret ansaitsevat parempaa politiikkaa kuin sen, mitä Orpon ja Purran hallitus heille nyt tarjoaa. SDP:lle nuoriin panostaminen on aina ollut tärkeä arvovalinta. Se on valinta tulevaisuudelle. Tässä epävarmuuden ajassa tarvitaan luottamusta ja uskoa tulevaisuuteen. Nuorten on voitava luottaa, että elämä kantaa. Meidän päättäjien tehtävä on tarjota toivottomuuden tilalle tulevaisuus, jossa arki kannattelee ja itsensä voi tuntea luottavaiseksi.

Jokaisella maamme nuorella tulee olla tunne, että hän on tärkeä ja arvostettu. Näistä nuorista kasvaa aikuisia, jotka rakentavat huomisen Suomen.

Lue kolumnini Rantalakeudesta.

Kommentit

Jätä kommentti