Noottikriisiä kokemassa

Noottikriisiä kokemassa

Slovenian lähestyvät parlamenttivaalit saivat epämukavan suomalaiskäänteen, kun Ylen MOT-ohjelma esitti hiljattain väitteen 21 miljoonan euron lahjuksista Patrian panssariajoneuvo- ja kranaatinheitin kaupan yhteydessä. 278 miljoonan euron kauppa tuli Patrialle ohi paikallisen tarjoajan, mikä ymmärrettävästi kiristi suupieliä. Löylyä kiukaalle lisäsi sekin tieto, että Kroatia on tehnyt Patrian kanssa vastaavat kaupat – juuri väitettyjä lahjuksia edullisemmalla hinnalla.

Kohu on maassa tuntuva, minkä sain kokea paikanpäällä Ljubljanassa, josta palasin maakuntaliiton matkalta keskiviikkona aamuyöllä. Päivälehdet olivat täynnä usean sivun liitteitä asiasta, ja aiheesta puhuivat niin kadunmiehet kuin kansanedustajat. Suomi on saanut peräti kaksi noottia Slovenian valtiolta, missä vaaditaan oikaisua väitteisiin sekä toisen näkökulman esittelevää kakkososaa MOT:iin. Nootit eivät siis olekaan pölyistä historiaa Kekkosen tuoksusta huolimatta. Asian vakavuudesta kertoo se, että suomalainen MOT –ohjelma lähetettiin 3.9. kokonaisuudessaan tekstitettynä Slovenian TV:ssä.

Kuten kunnon poliittiseen soppaan kuuluu, on tässäkin kriisissä esitetty huimia väitteitä kupletin juonesta. Salaliittoteoriaan taipuvaiset näkivät MOT-ohjelman yrityksenä puuttua vaalitulokseen. Vaalit käydään 21.9. ja päähaastajana on sikäläinen demaripuolue. Yhden päivän uutiseksi onneksi jäi epäilys kansainvälisen sosialidemokratian juonesta kaataa istuva pääministeri Janez Jansan keskustaoikeistolainen hallitus: onhan Ylen pääjohtaja Mikael Jungner jestas sentään demari ja entinen pääministeri Lipposen eritysavustaja! Oulun SDP:n piirin puheenjohtaja sai silti kulkea täysin rauhassa, kuten myös matkalla ollut Ylen hallintoneuvoston jäsen kansanedustaja Mirja Vehkaperä (kesk.). Keskenämme naureskelimme, että juuri nyt ei kannata erikseen kerskua näillä ”kytköksillä”.

Mielenkiintoista on seurata kuinka vaaleissa käy. Paikallisilla tuntui olevan se käsitys, että Jansa on parhaimmillaan puolustautuessaan, joten jännät paikat on.

Suurlähetystöstä saamamme tilannekuvan mukaan enemmistä slovenialaisista kuitenkin luottaa Suomen poliisin tutkintaan. Suomea on aina arvostettu Sloveniassa, eikä hyvä kuva hevin säry. Pieni kulttuuriero liittyy ehkä siihen, pääministeri Janez Jansa on vaatinut Suomea ojentamaan tiedotusvälineitä. Sehän ei tietenkään tule kuuloonkaan Suomessa, missä riippumaton media on itsestään selvyys.

Tämä kohu laantuu vähitellen, ellei tutkimuksissa ilmene aihetta korruptiosyytteisiin.

Slovenia on muuten erittäin kaunis, viehättävä ja kohtuullisen vauras maa. Länsi-Balkanin maista se on ehkä edistyksellisin, ja on ollut sitä jo Titon hallinnon aikana osana Jugoslaviaa. Maa kuuluu EU:hun ja Natoon vuodesta 2004 ja euro on toista vuotta käytössä. Oululaisetkin tuntuvat löytäneen Ljubjanan, ainakin mitä voi päätellä liki sadan hengen eläkeläisporukasta, joka käveli kadulla vastaan.

Kommentit

  1. Ja kuten tarkkaavaiset tiedotusvälineiden seuraajat tietävät, Jansa ei voittanyt vaaleja. Tulevan hallituksen kokoonpanosta ei toistaiseksi ole tietoa.

Jätä kommentti