Metsähallituksen yhteiskunnallisessa vastuussa parannettavaa

Tiedote 17.9.2014

SDP:n kansanedustajat: Metsähallituksen yhteiskunnallisessa vastuussa parannettavaa

SDP:n maa- ja metsätalousvaliokuntaryhmä on jättänyt nimissään kirjallisen kysymyksen Metsähallituksen yhteiskunnallisesta vastuusta. Pitkät alihankintaketjut ja ulkomaisen työvoiman käyttö on metsätöissä jo arkipäivää.

Valiokuntaryhmä pelkää, että valtion metsien kunto huononee jos käytetään kouluttamatonta työvoimaa. Alihankintaketjuja on vaikea valvoa ja on viitteitä myös työehtosopimusten ja työlainsäädännön määräysten rikkomisesta.

Metsähallituksella on erityistehtävä kansallisvarallisuuden hoitajana ja Metsähallituksen valtion liikelaitoksena tulisi kantaa erityinen vastuu yhteiskunnallisten velvoitteiden noudattamisesta myös alihankintaketjujen osalta, kysymyksessä todetaan.

– Valtion liikelaitoksena Metsähallituksen tulisi linjata tarkemmin siitä, millaisista yrityksistä palveluja ostetaan. Kyse on viime kädessä myös kansallisvarallisuutemme, metsän, hoidosta, minkä tulee olla ensiluokkaista. Mikäli työvoiman osaamistasoa ei valvota, vaarana on, että metsien kunto huononee, maa- ja metsätalousvaliokunnan sd-jäsenet toteavat.

– Säästöjen toivossa haetut työvoiman ulkoistamiset syövät tilauksia kotimaisilta metsäalan työntekijöiltä kuten metsureilta ja alan työllisyysnäkymät heikkenevät alueilla, joilla ne ovat alun perinkin heikot. Metsähallituksen tulisi kantaa yhteiskunnallista vastuuta myös tärkeänä alueellisena sekä nuorten työllistäjänä. Myös eduskunnan osoittamilla lisämäärärahoilla mm. luontopalveluiden tukemiseen on ollut tärkeä aluepoliittinen ja työllisyyttä tukeva viesti.

Metsähallituksen oman arvion mukaan ulkoistetuista alihankintatöistä jo 30–40 prosenttia tehdään ulkomaalaisvoimin. Ulkomaalaisen työvoiman käytössä ei ole moittimista, jos toimitaan suomalaisen työlainsäädännön mukaan ja työn laatua valvotaan.

Kysymyksessä sosialidemokraatit edellyttävät vastausta ministeriöstä siihen, mitä se aikoo tehdä, jotta Metsähallitus huolehtii jatkossa yhteiskuntavastuusta ja työlainsäädännön velvoitteista myös alihankintaketjuissa.

Ministeri vastaa kirjalliseen kysymykseen kirjallisesti viimeistään 21 päivän kuluessa kysymyksen toimittamisesta valtioneuvostoon.

 

SDP:n maa- ja metsätalousvaliokuntaryhmä
Katja Taimela
Tytti Tuppurainen
Kari Rajamäki

 

Kommentit

Jätä kommentti