Lääkkeiden saatavuusongelmat on korjattava

Eduskunnassa keskustelu on ollut paikoin liiankin kiivasta.

Tuoreen tutkimustiedon perusteella noin 80 prosentilla apteekeista oli lääkkeiden saatavuusongelmia päivittäin tai lähes päivittäin. Tilanne on kestämätön, sanoo SDP:n oululainen kansanedustaja Tytti Tuppurainen. Tutkimustiedon osalta hän viittaa proviisori Kati Sarnolan perjantaina Itä-Suomen yliopistossa tarkastettuun väitöskirjaan.

Saatavuusongelmia oli tavanomaisissa, yleisesti käytetyissä lääkeryhmissä, kuten hermostoon vaikuttavissa lääkkeissä sekä sydän- ja verisuonisairauksien lääkkeissä. Näistä saatavuuskatkostapauksista kolmasosa aiheutti ongelmia, kuten tyytymättömyyttä asiakkaissa.

Saatavuusongelmat koskevat ihmisille tarkoitettujen lääkkeiden lisäksi myös tuotanto- ja lemmikkieläinten lääkkeitä, huomauttaa Tuppurainen. – Kesällä 2018 esimerkiksi kyyn pureman hoitoon tarvittavaa seerumia eläimille ei ollut juurikaan saatavilla Pohjois-Suomen alueella.

Seerumin puute on voi aiheuttaa vaikeita myrkytystapauksia tai jopa lemmikin menetyksen. Ongelmana on saatavuuden ohella seerumin tähtitieteellinen hinta, hän sanoo.

Osa lääkkeiden saatavuusongelmista johtuu tekijöistä, johon on vaikea vaikuttaa: Suomen lääkemarkkinat ovat pienet eikä täällä sen vuoksi ole riittävästi lääkealan kilpailua ja lisäksi tuotteiden myynnissä on kausivaihteluita.

Tuppurainen korostaa, että kuitenkin on myös toimenpiteitä, joilla tilannetta voitaisiin helpottaa. -Tiedonkulkua lääkeyrityksiltä ja lääketukkukaupoilta apteekkeihin voitaisiin parantaa ja varautumis- ja kriisiviestintäsuunnitelmia edellyttää, hän esittää.

Tuppurainen on jättänyt hallitukselle vastattavaksi kirjallisen kysymyksen, jossa hän kysyy onko hallitus tietoinen sekä ihmisten että kotieläinten tarvitsemien lääkkeiden saatavuusongelman vakavuudesta ja mitä hallitus aikoo tehdä parantaakseen tilannetta. -Lääkehuollon toimivuus on yksi terveydenhuoltojärjestelmämme kulmakivi, hän päättää.

 

 

Kommentit

Jätä kommentti