Köyhyyttä on torjuttava

Tulevat vuodet eivät tule tuomaan suuria lisäyksiä hyvinvointimenoihin, sillä valtiontalouden tasapainotusta täytyy jatkaa. Emme voi antaa velkaantumisen jatkua hallitsemattomasti. Monelle meistä puheet kestävyysvajeesta tai heikentyvästä huoltosuhteesta ovatkin tuttuja: näinä aikoina raha hyviinkin kohteisiin on tiukassa.

Juuri siitä syystä meidän on tehtävä arvovalintoja ja panostettava haavoittuvimmassa asemassa oleviin. Kaikilla ihmisillä ei välttämättä ole varaa odottaa talouden kääntymistä. Heidän arjestaan on huolehdittava nyt. Emme voi ummistaa silmiämme, sillä myöhemmin ongelmien korjaaminen on joko vaikeampaa tai jo myöhäistä.

Monessa mielessä vaikeassa tilanteessa ovat erityisesti yksinasuvat. Yhden hengen kotitalouksissa köyhyysriski on moninkertainen suhteessa muihin. Kolmasosa yksinasuvista on eläkkeensaajia, ja heistä yli puolet on naisia. Moni ikäihminen elää todella tiukasti ja tinkii pahimmillaan jopa lääkemenoista.

Eläkeläisten osalta takuueläkejärjestelmällä taataan vähimmäistulotaso, mikäli kansan- ja työeläkkeet ovat jääneet pieniksi. Tätä kirjoittaessa takuueläke on 736,64 euroa kuukaudessa bruttona. Se ei ole paljon, ei etenkään yksinelävälle eläkeläiselle arjesta selviämiseen.

Moni takuueläkkeeseen oikeutettu on jo ennen eläkkeelle siirtymistään kärsinyt työkyvyttömyydestä tai pitkäaikaistyöttömyydestä. Pitkittynyt taloudellinen ahdinko jatkuu siten eläkkeelläkin ja tekee usein omasta terveydestä huolehtimisenkin vaikeaksi. Suurten ikäluokkien siirtyessä eläkkeensaajien joukkoon eläkeläisten terveydellä on suuri kansantaloudellinen merkitys. Terve ja aktiivinen eläkeikä on eläkkeensaajien itsensä ohella myös yhteiskunnan yhteinen etu.

SDP ajaa takuueläkkeisiin 10-20 euron korotusta seuraavalle vaalikaudelle. Samaan pyrittiin jo viime syksyn budjettiriihessä valtiovarainministeri Antti Rinteen esityksestä. Silloin tavoitteemme ei saanut kannatusta muilta hallituspuolueilta. Korotuksen kustannusvaikutus olisi noin 12,5-30 miljoonaa euroa vuodessa. Korotus ei ole mullistavan suuri, mutta se mahdollistaa ylimääräisen ruokakassin, pari uimahallikertaa tai matkan tapaamaan ystävää. Asioita, joista moni on ehkä rahan puutteen vuoksi joutunut luopumaan, mutta joilla on terveyttä ja hyvinvointia vahvistava merkitys. Tavoite on kohtuullinen ja oikeudenmukainen.

 

Kommentit

Jätä kommentti