Köyhyys varjostaa lapsuutta

Köyhyys varjostaa lapsuutta

”Sillä on vanha puhelin eikä sillä oo uusia vaatteita” sanoo viidesluokkalainen tyttö arvioidessaan sitä kuka on köyhä.

Lapset tunnistavat köyhyyden vaatteista ja tavaroista. Se kellä on varaa uusimpiin älypuhelimiin ja merkkivaatteisiin kuuluu hyväosaisiin, kun taas se joka ei kykene kuluttamaan samalla tavalla leimautuu huono-osaiseksi.

”Se on varmaan köyhä” luonnehtii nuori ikätoveriaan, joka ei pääse joka vuosi etelään aurinkolomalle.

Tutkimusten mukaan lasten ja nuorten elämässä kulutuksella on yhä suurempi merkitys. Perheen varattomuus kaventaa lapsen mahdollisuuksia olla ja elää kuten muut.

Köyhyys heikentää lasten hyvinvointia. Se aiheuttaa ulkopuolisuuden kokemuksia ja häpeää, jopa mielenterveysongelmia. Lapset myös murehtivat perheen toimeentulo-ongelmia: on sydäntä särkevää kuulla alakoululaisen huolehtivan kaupan kassalla riittääkö äidin rahat.

Työttömyys ja yksinhuoltajuus ovat yleisimmät syyt köyhyyteen. Köyhyyttä on etenkin pikkulapsiperheissä, joissa on alle kouluikäisiä lapsia. Myös tavallista suurempi lapsiluku lisää köyhyyden riskiä. Tilastokeskuksen mukaan lähes joka kymmenes lapsi (9,4 %) kuuluu pienituloiseen kotitalouteen. Luku on pitkään jatkuneen talouslaman vuoksi kasvanut.

EU on määrittänyt kriteerit, joilla köyhyys ja osattomuus voidaan tunnistaa. Köyhillä on muita yleisemmin vuokrarästejä ja maksuhäiriöitä. Kyky selviytyä yllättävistä menoista, kuten kodinkoneen hajoamisesta tai sairaalalaskuista, on heikentynyt. Ruoka on yksipuolista, ja sisältää lihaa tai kalaa harvemmin kuin joka toinen päivä. Köyhillä ei ole varaa viikon lomaan poissa kotoa. Varaa ei ole aina edes pesukoneeseen tai autoon, saati vähän väliä uuteen puhelinmalliin.

Köyhiä Suomessa on aiemman mittauksen mukaan noin 700 000, kun rajana pidetään alle 990 euron kuukausituloja. Uudet EU:n määritelmät saattavat nostaa luvun lähelle miljoonaa. Se ei voi olla pohjoismaisen hyvinvointivaltion arvojen mukaista. Erityisesti lapset ja nuoret ansaitsevat saada elämäänsä yhtäläiset eväät. Köyhyyden ja eriarvoisuuden kitkeminen on tulevien vuosien haaste numero yksi.

Kolumni Oulu-lehdessä 23.7.2014

Kommentit

Jätä kommentti