Kongressissa Strasbourgissa

Euroopan Neuvoston Kunta- ja aluehallintokongressi CLRAE kokoontui viime viikolla 18. täysistuntoonsa Strasbourgissa Ranskassa.

Kuulun Suomen valtuuskuntaan. Oli kunnia edustaa Pohjois-Suomea. Asialistalla olivat mm. ihmisoikeudet paikallishallinnossa sekä Kööpenhaminan ilmastokokouksen johtopäätökset paikallistasolla. Suosituksissa vedottiin aluehallintoon, jotta paikallisesti aloitettaisiin varautuminen ilmaston lämpenemiseen. Täällä meillä asia on jo vireillä, sillä parhaillaan laaditaan maakunnallista ilmastostrategiaa, jonka neuvottelukunnan vetäjä olen.

On erittäin tärkeä käydä vuoropuhelua laajan Euroopan alueella. Se takaa alueen vakautta ja turvallisuutta. Koko Euroopan Neuvosto järjestönä perustettiin aikoinaan 1949 teemalla ”Ei koskaan enää”, mikä viittaa Toisen Maailmansodan kauhuihin. Kongressilla on arvokas tehtävä ylläpitää paikallisen ja alueellisen itsehallinnon periaatetta. Neuvoston päämajan edustan lippurivistö on vaikuttava. Se ei näy kuvassa, mutta silti:

Kongressi valitsi äänestämällä uudeksi pääsihteerikseen itävaltalaisen Andeas Kieferin. Kiefer (kuvassa) tulee järjestön ulkopuolelta, ja lupasi laittaa vauhtia kongressin toiminnan tehostamiseen.

Strasbourg on kaunis kaupunki. Asukkaita on noin kaksinkertaisesti Ouluun verraten. Erityisesti joukkoliikenteen toimivuus on hätkähdyttävän hyvällä tasolla. Bussit ja raitiovaunut kulkivat muutaman minuutin välein – mallikaupunki meikäläisille.

Kommentit

  1. Muuten, hassu juttu, Suomen valtuuskunnan jäsenillä näytti aika pysähtyvän. Ensin Kajaanin kaupunginvaltuuston jäsen Hannu Kemppainen harmitteli pitkään palvelleen rannekellonsa pysähtyneen. Seuraavaksi Tampereen yliopiston kunnallisoikeuden professori Aimo Ryynäsen kellon viisarit seisahtuivat.Tämä nyt vielä saattaa olla sattumaa, mutta kummastella täytyy kun vielä minunkin kelloni lakkasi tikittämästä! Euroopan Neuvostossa aika pysähtyy? Onneksi sentään kännykästä saattoi aikaa seurata.Kuvasta päätellen joku muukin kongressiin kuuluva oli ajasta tietämätön; silmään pistää moni tyhjä istuin vaikka täysistuntokäsittely oli menossa. No, tätä kirjoittaessa sekä Ryynäsen että allekirjoittaneen kellot jälleen käyvät, mutta Kemppaisesta ei ole tietoa.

Jätä kommentti