Vanhustenhoivassa on kyse kunniavelasta

Kolumni

Vanhustenhoivan tilanne on noussut otsikoihin viime vuosina yhä uudelleen ja uudelleen. Jokainen uutinen kaltoin kohdellusta, kiireessä unohdetusta vanhuksesta kouraisee syvältä sisuksista. Ja niin pitää kouraistakin. Hyvän vanhuuden takaaminen on se kunniavelka, joka meillä jokaisella on yhteisesti kannettavanamme meitä aiemmille sukupolville.

Hyvää hoitoa eivät kuitenkaan voi antaa uupuneet, kello kaulassa juoksevat hoitajat. Ei ole kenenkään ammattietiikan mukaista joutua tekemään työtään tavalla, jolla osa hoito- ja hoivatyön ammattilaisista on joutunut työskentelemään. Se painaa mieltä. Vastuu tilanteen korjaamisesta ei kuitenkaan ole hoitajilla. Se on meillä päättäjillä.

Eduskuntavaaleissa SDP lupasi tarttua vanhustenhoivan tilanteeseen. Heti hallitustaipaleen alkumetreillä lupausta lähdettiin toteuttamaan. Vanhuspalvelulain uudistaminen on nyt käynnissä ja luonnos henkilöstömitoituksesta, eli kansankielellä hoitajamitoituksesta, on lausunnolla 15.11. asti. Yksimielisen lakiluonnoksen valmistelussa olivat edustettuina niin työntekijä- kuin työnantajajärjestöt.

Askelmerkit on nyt siis laadittu. Vähimmäismitoitus 0,7 tulisi voimaan elokuussa 2020 ja tätä noudatettaisiin heti lain voimaantullessa. Huhtikuussa 2023 päättyvänä siirtymäaikana jokaisen Suomen hoivalaitoksen olisi viimein yllettävä nykyiseen 0,5 mitoitukseen ja siirtymäajan päätyttyä olisi 0,7 ainoa laillinen minimi.

Tärkeä parannus on myös se, että henkilöstömitoitukseen laskettaisiin mukaan vain välittömään asiakastyöhön osallistuvat työntekijät. Mukaan mitoitukseen ei siis voi enää laskea vaikkapa pesulapalvelua tai keittäjää. Hyvä on myös muistaa, ettei nyt olla myöskään tekemässä mitoituksen maksimia. Hoivan ja hoidon tarve on jokaisella yksilöllistä ja toisinaan tarvitaan 0,7 korkeampaa mitoitusta.

Hyvästä vanhusten hoivasta puhuttaessa unohtaa ei saa tietenkään myöskään kotihoitoa. Kotihoidon tilanteeseen palataan vanhuspalvelulain uudistamisen toisessa osassa, joka on tarkoitus valmistella tämän vuoden loppuun mennessä. Jo nyt on ministeri Marinin tuella saatu nytkähdys eteenpäin, kun esitys kotihoidon pysäköintihelpotuksista lähti juuri lausunnoille. On inhimillisesti oikein, että hoitaja voi parkkipaikan etsinnän sijaan keskittyä potilaansa hoitoon ja hoivaan.

Kolumni on julkaistu Kainuun Sanomissa 25.10.2019.